Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив на XVIII Український муніципальний форум «Єдність для Перемоги та відновлення України»


Жовтень 21
21:00 2024

21-22 жовтня 2024 року в Києві відбувається XVIII Український муніципальний форум «Єдність для Перемоги та відновлення України», організований Асоціацією міст України.

До учасників форуму звернувся перший віцеспікер Олександр Корнієнко. «Дуже важливо на старті опалювального сезону, бюджетного процесу підбивати певні підсумки, але й важливо формувати плани на наступний рік», - зазначив він, звертаючись до керівників місцевого самоврядування.

«Кожен з вас, мери, голови громад - ви з увімкненими телефонами останні три роки на ніч. Тому, що щоночі може таке бути, що треба вставати і кудись їхати. Запускати процеси порятунку людей, майна. І на жаль, ми бачимо, що це не стає легше. Партнери нам дають багато допомоги, ми їм за це вдячні. Але ми всі розуміємо, що одним з результатів має бути крім нашої внутрішньої ситуації, чергове звернення до партнерів - дайте ППО, дайте ракети, далекобійну зброю. Дайте можливість нам захищатися і воювати», - сказав він.

Олександр Корнієнко зазначив, що у Парламенті зараз триває активна робота над питаннями розвитку реформи самоврядування - децентралізації. Він нагадав, що в цьому році реформі виповнюється 10 років, з яких вона активно триває вже вісім. «Це реформа територіальної організації влади, розвитку органів місцевого самоврядування, це й реформа містобудівна напевне певною мірою просторова тощо, дуже багато складових. Дійсно високо оцінена партнерами і в суспільстві. І це все дає для нас настанову робити певні проміжні висновки, переглядати, десь покращувати. Працювати над засадничими речами також», - зазначив він.

Олександр Корнієнко наголосив, що «ми також маємо дуже великий потенціал участі в проектах і політики згуртованості, і політики розвитку сільських територій. «Дуже-дуже багато є можливостей для вас брати в цьому участь», - звернувся він до учасників форуму.

Перший віцеспікер зазначив, що для цього потрібно виконати кілька умов. «Ми активно ратифікуємо всі угоди. Уряд активно завантажується. Частина умов на вашій стороні. Людей, які слухають виступи послів з навушниками має бути менше. Ми маємо володіти англійською  мовою, володіти проектним менеджментом. У кожній громаді має зʼявитися проектний менеджер, який буде ці проекти готувати при підтримці наших партнерів», - наголосив він.

Такі проекти, за його словами, реально втілити, зокрема, в інфраструктурі, освітленні, освіті, транспорті тощо. «Все, про що ми з вами мріяли 9 років від початку децентралізації - це все можна також зараз робити прямо під час війни. Зрозуміло, що ми маємо вибирати найбезпечніше, реалістичніше зробити. Але є така можливість і ми маємо всі нею активно користуватися.», - зазначив Перший віцеспікер.

Олександр Корнієнко також сказав про те, що в Парламенті працюють над тим, щоб затверджена урядова стратегія регіонального розвитку перетворилася із концепції в реальну практичну справу, яка буде допомагати робити громади кращими.

Насамкінець Олександр Корнієнко торкнувся питання людського капіталу. Він нагадав про прийнятий закон про службу в органах місцевого самоврядування. «Ми маємо разом з асоціаціями знайти карту введення ініціатив в дію. Тому, що війна може тривати ще довго. Але ж ми не маємо лишати без можливостей для розвитку наші громади, виконкоми, де вже сотні тисяч людей по всій країні працюють і надають послуги людям, виконують свою роботу з дня в день. Ми маємо працювати над тим, щоб ця система всіх службовців гармонічно працювала», - зазначив він, додавши, що для цього треба буде попрацювати над введенням в дію цього закону.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Три мільярди гривень залучили Держгеонадра у державний бюджет цього року

Прочитайте повну статтю

Запрацював штаб згуртованих громад

Прочитайте повну статтю

"Співпраця МВС України та Польщі набуває нової форми активності", – Ігор Клименко

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив на XVIII Українськи...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко зустрівся з делегацією Риксдагу Швеції: обговорено інвестиції та співпрацю...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко обговорив з представниками «...

Прочитайте повну статтю

Окупанти третій день поспіль атакують Кривий Ріг: поліцейські продовжують фіксувати наслідки уд...

Прочитайте повну статтю

Виставка SIAT 2024: нові горизонти для українського агробізнесу

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь