Перспективи повносистемного виробництва європейського вугра в аквакультурі


Лютий 13
12:24 2024

Група дослідників однієї з нідерландських компаній розробляє технології та протоколи, які зроблять можливим виробництво скляних вугрів в аквакультурі, щоб зменшити тиск на популяції диких вугрів.

Європейський вугор має дуже складний і тривалий життєвий цикл, що робить його вирощування у замкненому циклі наразі неможливим. Аквакультурне виробництво вугра все ще повністю залежить від дикорослої молоді (скляного вугра), яку виловлюють у дикій природі.

За останні 50 років популяція європейського вугра скоротилася на 90% через поєднання таких факторів як втрата оселищ, забруднення водойм, перекриття міграційних шляхів, браконьєрство та хвороби. Міжнародний союз охорони природи заніс європейського вугра до списку видів, що перебувають під «критичною загрозою зникнення».

Європейський вугор – це катадромний вид риб з дуже своєрідним життєвим циклом і кількома життєвими стадіями. Нерест відбувається у Саргасовому морі, де через два дні з ікринок вилуплюються личинки. Приблизно через 6 тижнів вони перетворюються на лептоцефалів – типову личинкову стадію, що характеризується дуже маленькою головою і прозорим тілом, схожим на вербовий листок. На цій стадії вони мігрують до Європи через Атлантичний океан. Перед тим, як потрапити до європейських континентальних вод, вони перетворюються на скляних вугрів.

У дослідницькому центрі дорослі вугрі вирощуються за допомогою протоколів штучного відтворення для стимулювання дозрівання статевих залоз маточного поголів'я. В останні роки багато уваги приділяється управлінню маточним поголів'ям з метою безперервного виробництва високоякісної ікри вугра. Ікру інкубують протягом 48 годин, а після вилуплення личинки переносяться до більших вирощувальних резервуарів.

Результати, отримані нідерландськими дослідниками протягом останнього року, дають надію на повносистемне виробництво європейського вугра в аквакультурі – від інкубації ікри до товарної риби. Команді вдалося розробити виробничі протоколи інкубації, які дозволять личинкам вирости в скляних вугрів у найближчому майбутньому.

Цей крок матиме важливе значення для сталого розвитку європейської індустрії аквакультури вугра та забезпечить аквафермерів високоякісними скляними вуграми, вирощеними в інкубаторах, а також зменшить тиск на диких вугрів, сприяючи відновленню природних запасів європейського вугра.

Детальніше мовою оригіналу у статті «Recent steps towards closing the life cycle of European eel» та переклад українською мовою у статті «Новітні кроки на шляху до закриття життєвого циклу європейського вугра».

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь