Підписано Меморандум про співробітництво з Інститутом сучасної історії Академії Наук Чеської Республіки


Травень 05
16:55 2022

Державна архівна служба України в умовах воєнного стану продовжує діяльність у сфері подальшого розвитку міжнародного співробітництва з партнерами іноземних держав, в першу чергу держав – членів ЄС.

5 травня 2022 року під час онлайн зустрічі Анатолія Хромова, Голови Державної архівної служби України з Мирославом Ванеком, директором Інституту сучасної історії Академії Наук Чеської Республіки, відбулося дистанційне підписання Меморандуму про співробітництво між установами.

Анатолій Хромов відмітив важливість цієї події, яка свідчить про бажання обох сторін до взаємовигідної співпраці,  що є гарантією успіху. Укрдержархів вже має відповідні договори про співробітництво в архівній сфері з архівним департаментом МВС Чехії, Інститутом досліджень тоталітарних режимів та Архівом справ держбезпеки Чехії, що є свідченням про тісні історичні зв’язки українського та чеського народів, а також про підтримку України Чеською Республікою, особливо сьогодні, під час війни росії проти України.

Мирослав Ванек зазначив, що Академія Наук Чеської Республіки, до системи якої входить Інститут сучасної історії, з перших днів широкомасштабної агресії росії проти України заявила про підтримку України. Співробітництво між сторонами в рамках підписаного Меморандуму сприятиме збереженню документів українських архівів, оскільки одним з основних напрямів співпраці є їх оцифрування. Інститут також готовий надати й іншу необхідну допомогу українським колегам.

Чеська сторона вже готова реалізувати найближчим часом проєкт з оцифрування документів, що зберігаються в Державному архіві Закарпатської області, зокрема в м. Берегово, які містять інформацію про Голокост та репресії проти осіб єврейської національності та ромів.

Учасники висловили готовність обговорити й інші проєкти, спрямовані на збереження та оцифрування архівних документів, які планується реалізувати в рамках підписаного Меморандуму.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь