Польща та Україна посилять співпрацю у сфері протидії кліматичним змінам


Листопад 11
22:01 2021

6 листопада під час кліматичних переговорів COP26 в Глазго заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук зустрілася з послом Польщі з питань клімату, уповноваженим міністра клімату та навколишнього середовища Польщі з питань міжнародного співробітництва в галузі клімату та енергетики Себастьяном Барковським та директоркою Національного фонду захисту довкілля та водного господарства Мартою Бабич. 

Сторони обговорили:

нові інструменти співпраці у сфері кліматичної політики; 

особливості системи фінансування у Польщі таких проєктів як запобігання забрудненню та адаптація до кліматичних змін; 

можливості підтримки України для зміцнення її інституційного потенціалу, механізмів управління, бюджетного планування та програмування для досягнення довгострокових цілей щодо протидії зміні клімату.

«Ключем до успіху природоохоронних програм у Польщі було виокремлення всіх надходжень від екологічних податків і зборів та спрямування їх  на цільове екологічне фінансування. Після того як ми налагодили акумулювання та використання власних коштів, ми отримали значну додаткову підтримку з боку Європейського Союзу і тепер можемо реалізовувати набагато масштабніші заходи у сфері захисту довкілля від кліматичних змін«,  – відзначила Марта Бабич.

Національний фонд захисту довкілля та водного господарства Польщі виділяє 11,5 млн євро для реалізації грантових проєктів в Україні, які можуть реалізовувати польські компанії, науковці або консультанти у співпраці з українськими партнерами. Для прикладу, це можуть бути проєкти з термомодернізації шкіл та іншої соціальної інфраструктури, з реконструкції очисних споруд, консультаційна чи технічна допомога у сферах декарбонізації та адаптації до зміни клімату.

«Досвід Польщі у сфері налагодження кліматичного фінансування є дуже цікавим для України і ми будемо раді співпраці», – сказала Ірина Ставчук.

NFEP&WM понад 30 років підтримує заходи із захисту довкілля та екологізації енергетики. Він фінансує та співфінансує проєкти у сферах запобігання промисловому забрудненню, скорочення викидів, підвищення енергоефективності, адаптації до зміни клімату, відновлення водно-болотних угідь та рекультивації територій. На ці заходи фонд вже виділив понад 270 мільярдів злотих.

Підтримкою NFEP&WM користуються підприємці, органи місцевого самоврядування та державні адміністрації, а також університети, громадські організації та приватні особи. Протягом багатьох років Національний фонд захисту довкілля та водного господарства є лідером впровадження заходів та програм для захисту довкілля та підвищення якості життя в Польщі. Він надає дуже різноманітні форми фінансування – від грантів та пільгових кредитів, до капітальних інвестицій, субсидій на покриття відсотків за банківськими кредитами, часткове погашення банківських кредитів та амортизацію.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь