Полювання на осіннього красеня: спінінгова риболовля на головня


Жовтень 23
15:07 2024

Осінь – чудовий час для спінінгової риболовлі на невеликих річках. На таких водоймах ловляться різні види хижих риб, але багато рибалок у цей період мріють позмагатися силами з головнем – стрімким красенем річкових перекатів, червоні плавники якого не поступаються кольором багряним відтінкам осіннього листя.

Зазвичай, готуючись до тривалої зимівлі, головень протягом більшої частини осені активно харчується, надаючи перевагу кормовим об’єктам тваринного походження, а, отже, не ігноруючи приманки спінінгістів, які успішно вибрали місце лову.

На невеликій річці є декілька ділянок, де полюбляє триматися головень в осінній період. Перш за все, це місця біля перекатів або будь-яких візуальних порушень течії, які акумулюють навколо себе потенційну їжу головня. Зазвичай, найбільш перспективними є ділянки вище або нижче перекатів. Закид приманки роблять трохи вище за течією, і ведуть її повільно й рівномірно або з невеликими паузами. Течія несе приманку нижче від місця розташування рибалки, тому траєкторія проводки дещо нагадує півколо. Риба може зацікавитися приманкою в будь-якій точці її руху, тому треба бути завжди напоготові.

Іншим перспективним місцем лову є ділянки під високими, обривистими берегами, які утворюються у місцях різкого повороту русла річки. Їх обловлюють переважно з протилежного, більш мілкого берега. Закиди намагаються робити під самий протилежний берег, де головень може триматися майже біля самої поверхні. Щоб приманка створювала менше плескоту, перед самим її падінням на воду вказівний палець руки трохи притискають до краю бортика шпулі котушки, з якого сходить волосінь, гальмуючи, таким чином, її рух. Часто в таких місцях головень цікавиться приманкою одразу після падіння на воду, або при перших обертах котушки.

Восени погода часто тішить рибалок теплими, сонячними днями, під час яких спостерігається виліт комах. У такі дні досить перспективним буває лов головня під навислими над водою гілками дерев. Така спінінгова риболовля потребує дуже точних закидів, в іншому випадку – приманка може зачепитися за гілки, звідки її буде досить важко дістати. Враховуючи наведене, обловлювати ділянки під навислими над водою гілками дерев найкраще у безвітряну погоду, коли можна робити найбільш точні закиди.

І, мабуть, найбільш перспективними місцями для лову головня в осінній період є ділянки за впавшими у воду деревами. Зазвичай, у таких місцях відбувається уповільнення течії, і головень, не витрачаючи зайвих сил, може триматися у таких затишках, виходячи на основне русло за кормовими об’єктами. Восени зазначені ділянки майже повністю вкриті опалим листям, що робить рибалку менш помітним для риби. Підсічена риба стрімко намагається сховатися під завалом, звідки її потім досить проблематично дістати, тому снасть повинна мати деякий запас міцності. Якщо після декількох закидів риба не виявила своєї присутності, можна спробувати приманку іншого кольору або типу, і тільки після цього варто шукати інше місце.

Що ж стосується приманок, то для лову осіннього головня можна використовувати невеликі, розміром до 5 см, повільно тонучі воблери класу «фет», «шед» або «мінноу», що мають виражену власну гру. За забарвленням такі приманки можуть імітувати молодь риби або комах, у похмуру погоду досить часто приносять успіх воблери яскравих, «кислотних» кольорів. Також досить корисними під час лову осіннього головня можуть бути обертові та коливальні блешні. У сонячну погоду краще використовувати блешні темних кольорів, у похмуру – натуральних або навіть «кислотних» відтінків. Воблерами з невеликим зануренням краще обловлювати мілководні ділянки, блешнями – більш глибокі.

Осіння риболовля на головня – це захоплююче заняття, яке подарує вам незабутні враження. Головне – вибрати правильне місце, підібрати ефективну приманку і запастися терпінням. А ще не забувайте про відповідальне ставлення до представників іхтіофауни та дотримуйтеся Правил любительського рибальства.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Катерина Павліченко взяла участь у форумі «Протидія дискримінації та злочинам на ґрунті ненавис...

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і семеро поранених за добу – наслідки російських ударів по мирних жителях Донеччи...

Прочитайте повну статтю

Внаслідок обстрілів Харківщини є загиблі та поранені

Прочитайте повну статтю

Полювання на осіннього красеня: спінінгова риболовля на головня

Прочитайте повну статтю

Про перешкоди на шляху передачі меліоративних систем організаціям водокористувачів

Прочитайте повну статтю

Компенсація за знищену нерухомість: процедуру поновлення розгляду заяв уточнять

Прочитайте повну статтю

Круглий стіл» у Вінниці

Прочитайте повну статтю

Про результати роботи «гарячої лінії» Міграційної служби Житомирської області за 9 місяців 2024...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь