Посли «Великої сімки» підтримують внесення змін до Конституції України щодо децентралізації


Грудень 13
14:02 2021

Група послів «Великої сімки» (G7) з підтримки реформ в Україні привітали  запропоновані зміни до Основного Закону як основу для подальших консультацій. Зокрема, посли вітають зусилля щодо наближення тексту Конституції України до положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Йдеться про забезпечення належної ролі місцевого самоврядування, гарантії адекватного фінансування для здійснення ними повноважень, визначення їхніх прав та обов’язків та створення належної системи нагляду. Про це йдеться у спільній заяві групи послів G7. 

«Послідовна висока оцінка Послів країн «Великої сімки» підтверджує, що Україна обрала вірний шлях і впевнено рухається до успішного завершення реформи децентралізації. Наразі перед нами стоїть надважливе завдання — внесення змін до Конституції України. Вони закріплять перехід до децентралізованої моделі держави, створять фінансову основу для ефективного розвитку тергромад, а також допоможуть переформувати місцеві державні адміністрації в префектури тощо», – наголосив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. 

Зазначимо, минулого тижня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування оприлюднив проєкт змін до Конституції у частині децентралізації. Йдеться про дев’ять статей, які отримають нові редакції. Це результат масштабних консультацій влади з місцевим самоврядуванням та їхніми асоціаціями, які тривали протягом майже двох років.  «Посли країн “Великої сімки” приділяють пильну увагу впровадженню реформи децентралізації в Україні, якій країни «Великої сімки» продовжують надавати практичну та фінансову підтримку. Посли вітають запропоновані зміни до Конституції України в частині децентралізації як добру основу для консультацій щодо кінцевого варіанту змін», – йдеться у спільній заяві Групи Послів «Великої сімки» з підтримки реформ в Україні.

Нагадаємо, нещодавно Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов підкреслив, що зміни до Конституції відкриють можливості для повного завершення реформи місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади.

Крім того, раніше Олексій Чернишов повідомив, що посли країн «Великої сімки» привітали успіх України в об’єднанні тергромад і наголосили, що це є прикладом спроможності нашої держави реалізовувати реформи.

Запис Посли «Великої сімки» підтримують внесення змін до Конституції України щодо децентралізації вперше з'явився Мінрегіон.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Окупанти обстріляли Херсон та населені пункти

Прочитайте повну статтю

4 світові рекорди виборола команда ДСНС України на чемпіонаті світу Firefighter Challenge

Прочитайте повну статтю

27 жовтня - День української писемності та мови

Прочитайте повну статтю

росіяни вбили двох жителів Донеччини, поранень зазнали 9 цивільних і 4 поліцейських

Прочитайте повну статтю

«Українська – мова вільних людей!»: до Дня української писемності та мови УІНП презентує новий...

Прочитайте повну статтю

FATF підтвердила призупинення членства росії, але не внесла її до чорного списку

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: “Зустрівся на Донеччині із командуванням бригади «АЗОВ» та її бійцями”

Прочитайте повну статтю

«Коли працюєш на місці обстрілу, страху немає, він приходить потім», – заступниця начальника по...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь