Позичальники банків, що виводяться з ринку, зацікавлені у реструктуризації своїх кредитів – Ольга Білай


Травень 01
12:12 2024

25 квітня 2024 року заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай взяла участь у Debt Collection Conference – 2024.

Окрім того, що Фонд виконує свої зобов'язання з гарантування вкладів, він продовжує здійснювати ліквідацію банків і забезпечувати розрахунок з їх кредиторами. Ольга Білай зауважила, що Фонд під час дії воєнного стану запровадив програми реструктуризації заборгованості для позичальників банків, що дозволило забезпечити стабільні надходження коштів для розрахунку з кредиторами.

“Щоб позичальники банків в ліквідації могли виконувати свої зобов’язання, ми запровадили програми реструктуризації кредитів. І вже фіксуємо, що за сумою надходжень частка коштів від реструктуризованих кредитів почала зростати і за півтора роки дії програм перевищила інші надходження за кредитами, включно з примусово стягнутими коштами. Це свідчить, з одного боку, про покращення кредитної дисципліни позичальників банків в ліквідації, з іншої - про ефективність програми реструктуризації. Зазначу, що Фонд не здійснює прощення боргу, навіть з початком ліквідації банку його позичальники мають погашати свої борги, адже ці кошти спрямовуються на розрахунок з кредиторами цього банку”, - відзначила Ольга Білай.

Водночас кошти, отримані від продажу активів банків в ліквідації, залишаються основним джерелом надходжень для розрахунку з кредиторами. За час повномасштабного вторгнення від реалізації активів банки отримали понад 7 млрд грн.

Окрему цікавість учасників конференції викликала частина виступу Ольги Білай про судово-претензійну роботу Фонду зі стягнення з рф відшкодування за завдані банкам збитки. Зокрема, на сьогодні набрало законної сили рішення суду за позовом Фонду у справі ПАТ “КБ “УФС” (№910/7444/23) про стягнення з рф збитків на 1,9 млрд грн. Ще одна аналогічна справа по ПАТ КБ “ПРОМЕКОНОМБАНК” (№910/8847/23) зараз перебуває на етапі підготовчого засідання.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь