Представники ВС і РЄ обговорили напрями співпраці у сфері кримінальної юстиції в період воєнного стану


Травень 05
18:44 2022

4 травня 2022 року відбулася робоча онлайн-зустріч представників Верховного Суду і Ради Європи, під час якої сторони окреслили основні напрями співробітництва в питаннях щодо важливої в цей складний для України час сфери – кримінальної юстиції.

Як зазначила менеджерка проєкту РЄ «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» Ірина Кушнір, у зв’язку з агресією Російської Федерації діяльність Ради Європи, як і інших міжнародних організацій, сфокусована на найбільш пріоритетних напрямах співпраці, одним з яких є здійснення кримінального провадження в умовах воєнних дій.

Координаторка проєктів Ради Європи Божена Маланчук акцентувала, що в останні місяці діяльність РЄ в межах проєктів співпраці, зокрема щодо питань кримінальної юстиції, зосереджується на потребах органів української влади, які виникли внаслідок агресії Росії. Божена Маланчук розповіла про співробітництво РЄ та органів прокуратури, посилення координації дій з органами судової влади.

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко поінформував про роботу судової системи під час воєнного стану, про питання, які виникають при розгляді кримінальних проваджень, про ухвалені законодавчі зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, спрямовані на вирішення проблем у сфері кримінальної юстиції.

«Незважаючи ні на що, ми були, є і завжди будемо прихильниками європейських стандартів, принципів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», – наголосив Станіслав Кравченко.

Сторони обговорили питання стосовно допустимості доказів у контексті отримання інформації з відкритих джерел, кадрового забезпечення судів, можливостей запровадження військової спеціалізації в судах, проведення експертиз у кримінальному провадженні та домовилися про подальші кроки співпраці.

Участь у зустрічі також узяли менеджерка проєкту РЄ «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України» Натія Джапарідзе, керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь