Президент України підписав Закон України щодо спрощення роботи Вищого антикорупційного суду (ВАКС)


Травень 15
15:00 2024

Президент України В. Зеленський 14 травня 2024 року підписав ухвалений парламентом 24 квітня Закон України «Про внесення змін до статті 31 Кримінального процесуального кодексу щодо вдосконалення порядку здійснення кримінального провадження» (№ 3655-IX), який спрощує роботу Вищого антикорупційного суду (ВАКС), який, наразі, слухає по першій інстанції справи у складі трьох суддів.

Відтак, Закон надає суддям ВАКС можливість розглядати справи одноособово, а для суддів місцевих судів передбачає нові випадки, коли вони повинні слухати справи колегіально у складі трьох суддів.

Так, зі статті 31 Кримінального процесуального кодексу України виключається частина дванадцята, яка встановлювала особливості здійснення кримінального провадження у ВАКС та передбачала обов’язкове формування колегії з трьох суддів.

Проте, кримінальне провадження в суді першої інстанції буде здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів за клопотанням обвинуваченого щодо злочинів:

1) за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років;

2) у вчиненні яких обвинувачується Президент України, повноваження якого припинено, народний депутат України, Прем’єр-міністр України, член Кабінету Міністрів України, Секретар Ради національної безпеки і оборони України, Генеральний прокурор, заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Голова Служби безпеки України, Директор Державного бюро розслідувань, Директор Національного антикорупційного бюро України, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції, Голова Антимонопольного комітету України, Голова Національного банку України, Голова Рахункової палати, Голова Фонду державного майна України, Голова Центральної виборчої комісії, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Голова та судді Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду, голови вищих спеціалізованих судів, Голова Вищої ради правосуддя.

При цьому, судовий розгляд у кримінальному провадженні, що розпочався до набрання чинності цим Законом і проводиться в суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох суддів, продовжується та завершується колегіальним складом суду, визначеним до набрання чинності цим Законом, за правилами, що діяли до дня набрання ним чинності.

У кримінальному провадженні в суді першої інстанції, в якому до набрання чинності цим Законом колегіальний склад суду визначено за правилами, що діяли до набрання чинності цим Законом, і проводиться підготовче судове засідання, а судовий розгляд ще не призначений, судовий розгляд у кримінальному провадженні проводиться і завершується складом суду, визначеним з урахуванням положень цього Закону. Тобто – одноособово, крім випадків подання відповідного клопотання обвинуваченим, який входить до вищенаведеного переліку топ-посадовців.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь