Приблизно кожне сьоме звернення на телефонну лінію кіберполіції пов’язане з віртуальними активами – Сергій Кропива


Грудень 02
21:08 2021

Під час свого виступу Сергій Кропива зазначив, що Україна займає одне з передових місць у світі за кількістю криптовалютних активів у громадян. Відтак він розповів про досвід розслідування злочинів, пов’язаних із віртуальними активами.

«На сьогодні ми бачимо, що приблизно кожне сьоме звернення на телефонну лінію кіберполіції пов’язане саме з віртуальними активами. Варто зазначити, що завдяки децентралізації та анонімності криптовалют, її дедалі частіше використовують зловмисники», - повідомив він.

На прикладі роботи підрозділу Сергій Кропива розповів про найпоширеніші злочини, пов’язані з цифровими активами. Зокрема йдеться про викрадення та вимагання криптовалюти, продаж заборонених товарів, виплату заробітних плат учасникам злочинних схем та шахрайство з криптовалютами у вигляді інвестування, фінансових пірамід тощо.

«Розуміючи націленість держави на розвиток сектору віртуальних активів, у Департаменті кіберполіції було створено управління інноваційного розвитку, яке займається аналітикою та супроводженням кримінальних проваджень, де існують зв’язки з криптовалютою. Наші працівники постійно навчаються, переймають досвід у правоохоронців Європи та США», - зазначив Сергій Кропива.

Також він розповів, що цього року кіберполіція провела 9 міжнародних операцій, кожна з яких була пов’язана з віртуальними активами. Учасники злочинних схем на території України заволодівали чужими грошима, приймали та обмінювали незаконно отримані активи, займалися торгівлею наркотиками та зброї за криптовалюту. Загальні збитки, завдані транснаціональними злочинними групами, склали понад 30 мільярдів доларів.

Сергій Кропива наголосив на важливості внесення змін до національного законодавства та розповів про участь співробітників кіберполіції у розробці профільного Закону «Про віртуальні активи».

Міжнародний форум проходив у Києві 1-2 грудня за ініціативи Офісу Генпрокурора України. Окрім кіберполіції, участь у заході взяли представники прокуратури, слідчих органів, експертів та науковців з різних країн світу.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Голова НАДС Наталія Алюшина провела робочу зустріч з керівництвом Альянсу українських організац...

Прочитайте повну статтю

Наталія Алюшина взяла участь у засіданні Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфе...

Прочитайте повну статтю

Право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років

Прочитайте повну статтю

Укроборонпром зміцнює міжнародне партнерство щодо боєприпасів, БпЛА, РЕБ і РЕР

Прочитайте повну статтю

У вересні до державної скарбниці надійшло 52,3 млрд грн митних платежів

Прочитайте повну статтю

6 особливостей, які варто врахувати, змінюючи оподаткування у період воєнного стану

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради пр...

Прочитайте повну статтю

Ввозили та продавали «репліки» товарів світового бренду: на Одещині судитимуть групу зловмисник...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь