Про відшкодування збитків, завданих рибному господарству


Листопад 11
22:02 2021

Нові високі такси для відшкодування збитків, завданих рибному господарству внаслідок незаконного рибальства, викликали суспільний резонанс серед рибалок-любителів.

У багатьох виникає просте питання: куди тепер йдуть кошти, сплачені браконьєрами за порушення правил любительського рибальства?

Відповідаємо. Фінансові санкції за порушення правил любительського рибальства, відповідно до Бюджетного кодексу України, перераховуються до державного та місцевих бюджетів тих адміністрацій, на території яких скоєно правопорушення.

Чи значні ці суми?

Остаточні суми для відшкодування збитків, нанесених рибному господарству, визначаються судом. Наразі у компетенції органів рибоохорони лише фіксація фактів порушення та нарахування обсягів нанесених збитків рибному господарству. Тобто фактичне відшкодування збитків встановлюється лише на підставі ухвали суду.

Враховуючи, що органи рибоохорони не є стороною судового процесу та не мають права на отримання ухвали, відповідно, і не мають можливості подання апеляційної скарги до суду вищої інстанції. На жаль, ці реалії можуть призводити до уникнення порушниками відповідальності у вигляді сплати за нанесені збитки рибному господарству, а водночас собівартість відтворення рибних запасів, яку держава повинна понести для відновлення популяцій риб, постійно зростає.

Вирішення цього питання полягає у законодавчому визнанні органів рибоохорони стороною судового процесу. Наразі Держрибагентством підготовлені відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які найближчим часом будуть направлені на розгляд Міністра аграрної політики та продовольства України.

«Шановні рибалки-любителі, невідворотність покарання завжди має місце. Якщо вам навіть і вдалося порушити правила рибальства та з незаконною наживою піти з риболовлі, то зрозумійте просту річ: наслідки у вигляді зменшення популяцій риби у водоймах наздоженуть нас трохи пізніше, і головне, щоб не було запізно їх виправляти», - зазначає Андрій Забуга, т.в.о. Голови Держрибагентства.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь