Пропозиція Великобританії: £2,26 млрд для України на забезпечення військових видатків за рахунок майбутніх прибутків від заморожених активів рф


Жовтень 22
12:03 2024

Уряд Великобританії оголосив пропозицію щодо спрямування Україні £2,26 млрд (3 млрд доларів США), які будуть погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів. 

Кошти буде надано на забезпечення видатків сектору безпеки та оборони, зокрема посилення протиповітряної оборони, закупівлю необхідного військового обладнання, тощо.

Пропозиція Великобританії є частиною домовленості G7 щодо започаткування механізму збільшення надходжень до бюджету України (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine) загальним обсягом 50 млрд доларів США.   

“Надзвичайно своєчасне та необхідне рішення Великобританії та  вагомий внесок у фінансування бюджетних потреб. Оголошена пропозиція передбачає безумовну та безповоротну форму фінансування в рамках якої Україна зможе забезпечити пріоритетні військові видатки. Вдячний Уряду Великобританії за зусилля в підтримці боротьби України проти російської агресії”, – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Довідково

14 червня 2024 року на Саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд доларів США. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Водночас, 20 вересня, Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила пропозицію Єврокомісії надати Україні макрофінансову допомогу (Macro-Financial Assistance – MFA) обсягом до 35 млрд євро на 2024-2025 роки.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь