РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД


Квітень 25
18:20 2024

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

На прохання адвоката проблему розгляне Рада адвокатів України під час чергового засідання, яке заплановане на 30 квітня.

Адвокат подала до регіонального центру безоплатної вторинної правничої допомоги акт наданих послуг та розрахунок розміру винагороди у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування з урахуванням десяти епізодів правопорушень. Але чиновники визначили, що розрахунок має здійснюватися виходячи лише з двох епізодів.

Річ у тім, що постанова Кабміну від 17.09.2014 №465 «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу» для розрахунку виплат передбачає спеціальну формулу, яка зокрема враховує ступінь тяжкості інкримінованого злочину за кожним епізодом.

Одним із злочинів, у вчиненні яких підозрювалася особа, був незаконний збут психотропних речовин. Кожен з епізодів порушення був внесений до ЄРДР, адже факти збуту характеризувалися окремим часом, місцем способом вчинення та мали власний предмет доказування. Крім цього кожен факт був окремою достатньою підставою для притягнення особи до відповідальності.

Але в центрі БПД вирішили, що це було продовжуване правопорушення. І згідно з правилами, якщо в матеріалах провадження правопорушення трактується як продовжуване, то під час розрахунку винагороди воно приймається як один епізод. Але ж такий підхід применшує виконаний адвокатом обсяг роботи. А оцінка цього обсягу як одного епізоду, явно не відповідає меті реальної диференціації оплати послуг в залежності від обсягу наданих послуг.

А якщо адвокат зголосилася на поставлення у вину клієнту ознаки повторності (щодо кожного епізоду), це б вирішило проблему оплати, але обтяжило кримінальну відповідальність підзахисного.

Крім цього, на засіданні 30 квітня члени Ради адвокатів України також розглянуть питання видачі посвідчень помічника адвоката встановленого зразка та пропозиції змін до Положення про внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь