Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?


Травень 02
15:06 2024

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

Такі дані з Єдиного державного реєстру озвучив голова Комітету НААУ з питань інвестиційної діяльності та приватизації Андрій Шабельніков в ефірі Громадського Інтерактивного Телебачення.

Найпопулярнішим для релокації підприємств став маршрут з Києва до Київської області. Фактично на цей маршрут припадає 30 % усіх випадків переїзду. На другому та третьому місцях шляхи від Львівської до Київської області та з Києва до Закарпаття — 2,7 % та 2,6 % відповідно.

Водночас, адвокат зазначив, що ще два роки тому для бізнесу, який хотів переїхати на нове місце, діяли державні програми. Зокрема, подаючи заявку через Prozorro, можна було скористатися безкоштовним сервісом з перевезення «Укрзалізниці» та «Укрпошти». Крім того, держава надавала разову допомогу у 100 тис грн для релокованих підприємств, які мають до 12 робочих місць. На сьогодні таких преференцій немає.

«Чого б хотів бізнес? Найголовніше хотілося б зменшення адміністративного та податкового тиску. Ті самі проблеми, як у бізнеса, хвилюють і релокований бізнес. Бізнесу потрібно відчувати себе впевнено. Потрібні держзамовлення, особливо це стосується підприємств, які є виробниками. Якщо буде держзамовлення, якщо підприємець буде розуміти, що він на рік має замовлення від держави на високому рівні, то, зрозуміло, він може прогнозувати свої доходи, видатки і таким чином і потужності збільшувати або хоча б повернутися на довоєнний рівень. На сьогодні більшість підприємств не повернулись досі на довоєнний рівень виробництва», - наголосив А. Шабельніков.

За словами голови Комітету НААУ, ще однією проблемою для підприємств на сьогодні є брак персоналу. Вирішити проблему допоможе бронювання основних працівників, переконаний адвокат.

«Враховуючи економічну ситуацію, нові реалії і релокацію важко перейти бізнесу до такого самого доходу або таких самих показників, які підприємство мало до релокацій. І персонал також це відчуває, тому і є прохання від релокованого бізнесу так само, як і від загального, щодо можливості бронювання основних працівників на підприємстві», - зазначив адвокат.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь