Риба нерестує – життя триває


Травень 03
12:17 2024

Вже другий місяць поспіль у риб триває відповідальний період життя – нерест.

Так, у квітні закінчили нереститися щуки і плітки, водночас триває на різних стадіях нерест окуня, судака, карасів сріблястого і золотого, в’язя, в’юна, ляща, краснопірки, підуста, плоскирки, головня, йоржів звичайного та смугастого.

Спостерігаються переднерестові скупчення сазана, а нерест сома здебільшого ще не розпочався. У гірських річках західних областей України закінчився процес розмноження дунайського лосося та розпочався нерест харіуса європейського.

Основними факторами, які впливають на успішне проходження нересту водних біоресурсів є температура води, гідрохімічні показники, рівневий режим водойми та наявність субстрату для відкладання ікри.

Так, у переважній більшості областей України були сприятливі умови для природнього відтворення водних біоресурсів.

Зокрема, температура води у водоймах протягом квітня становила від 6-160С – у східних областях, 8-170С – на півночі України, 8,8-15,50С – на півдні України, 6,9-160С – у центральних областях країни, 4-150С – у західних областях.

Вміст розчиненого у воді кисню перебував у межах рибогосподарської норми, мінімальний показник якої становить 4 мгО2/дм3.

Коливання рівнів води протягом квітня у водоймах більшості регіонів були не значними та відповідали нормі, окрім Дністровського водосховища, де у період з 14 по 28 квітня спостерігався різкий спад води.

Водночас за інформацією Донецького рибоохоронного патруля внаслідок обстрілу рф було пошкоджено греблю Карлівського водосховища, що розташована на р. Вовча, притоки р. Самара. У результаті пошкодження греблі відбулося неконтрольоване скидання води у р. Вовча і, як наслідок, спостерігалося підняття рівнів води на 1-1,2 м та існувала загроза підтоплення населених пунктів.

Випадків загибелі водних біоресурсів протягом квітня не зафіксовано.

Нагадуємо, на переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України триває щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Риболовля у цей період дозволяється лише з берега за межами нерестовищ гачковими знаряддями лову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою.

Тривалість нерестової заборони відрізняється залежно від регіонів та водойм. Детальніше з термінами заборони в окремих областях можна ознайомитися у наказах територіальних управлінь Держрибагентства за посиланням.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь