Роль митниці у конфліктних ситуаціях: Україна ініціювала підняття актуального питання на засіданні Єврорегіону ВМО


Травень 02
15:06 2024

Делегація Державної митної служби України на чолі із заступником Голови Владиславом Суворовим взяла участь у засіданні керівників митних служб Європейського регіону Всесвісвітньої митної організації, яке відбулося вперше після початку пандемії COVID-19 та нападу росії на Україну.

Під час засідання обговорювались питання модернізації Всесвітньої митної організації, які, відповідно до вимог Єврорегіону, повинні включати визначення місії та візії ВМО, цілей та порядку прийняття рішень, перегляд та обгрунтуваня витрат, рамку роботи регіональних структур ВМО. Також розглядалися звіти Фінансового та Аудиторського комітетів ВМО, до яких входить Україна, Регіонального офісу з розвитку потенціалу та Офісу звʼязку регіональної розвідки.

За пропозицією української сторони окремим пунктом до порядку денного засідання регіону було включено роль митниці у конфліктних ситуаціях (Fragile border and Conflict-affected situations). 

Владислав Суворов поінформував про сумний досвід, який найближчім часом може знадобитись іншим європейським країнам, зокрема, щодо релокації персоналу та серверного обладнання, впровадження звільнення від сплати митних платежів та окремих заходів нетарифного регулювання, забезпечення безперебійної роботи ІТ сервісів та постійної комунікації з митними органами сусідніх держав. Піднята тема і позиція України отримала підтримку країн Європейського союзу.

Галерея

Крім того, на полях засідання Єврорегіону ВМО відбулося кілька двосторонніх зустрічей. Зокрема, обговорено перспективи співробітництва України та Великобританії. Найближчим часом представники митної служби України матимуть можливість ознайомитись із практикою митного оформлення у Сполученому Королівстві, визначення ризикових операцій та побудови взаємодії з іншими органами щодо здійснення ефективного митного контролю.

Також проведено зустріч з керівником митної адміністрації Бельгії, яка зараз головує в Раді ЄС, Крістіаном Вандерваереном. Обговорювались питання застосування санкцій з боку ЄС та одноманітність підходів різних країн. Сторони також обговорили майбутні зміни до митного кодексу ЄС.

Під час обох зустрічей окрема увага була приділена запровадженню механізму автоматизованого обміну попередньою митною інформацією між країнами. Українська делегація наголосила, що бачить це одним із найважливіших пріоритетів у своїй діяльності, тож сторони домовились продовжити таке обговорення.

Нагадаємо, що Україна за підтримки держав-членів ЄС та інших країн-партнерів (зокрема, США, Великої Британії, Австралії, Канади та інших) вимагають обмежити або призупинити участь росії та білорусі у роботі Всесвітньої митної організації, яка була створена з метою сприяння співпраці між її членами щодо митних питань. 

При цьому агресія рф за активної підтримки білоруського режиму поширилась і на митні об’єкти та здійснення митної справи одного з членів організації. Тому ВМО не повинна залишатися нейтральною та ігнорувати цю агресію безпрецендентного масштабу з боку одного члену до іншого.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь