Саме органи місцевого самоврядування можуть прискорити широкомаштабне впровадження європейського принципу «Енергоефективність передусім» по всій країні


Лютий 28
15:11 2024

На цьому акцентував увагу Заступник Голови Держенергоефективності Віктор Білько, спілкуючись з представниками органів місцевого самоврядування під час другого вебінару з циклу навчальний онлайн-семінарів «Впровадження принципів енергоефективності EE1st при прийнятті рішень органами місцевого самоврядування. Від теорії до практики».

Держенергоефективності наголошує, що наразі органи місцевого самоврядування виступають рушієм впровадження енергоефективних ініціатив на місцях.

Енергетична незалежність України залишається одним із пріоритетів в країні, а ключова реформа в цій сфері – саме імплементація європейських правил та принципів, в тому числі це стосується і європейського принципу «Енергоефективність передусім» (ЕЕ1st).

«На сьогодні місцевим громадам потрібно буде керуватися принципом EE1st ще більше та масштабніше, ніж раніше. Адже згідно із статтею 6 Закону України «Про енергетичну енергоефективність» до кінця жовтня поточного року мають бути розроблені місцеві енергетичні плани, які повинні узгоджуватися і з національними цілями по енергоефективності, і Національним планом дій з енергоефективнгості», – зазначила під час заходу Юлія Льовіна, керівниця Управління комунікації та звʼязків з громадськістю Держенергоефективності.

Окрему увагу Держенергоефективності приділило питанню щодо проведення державних енергоаудитів будівель комунальної власності за запитом органів місцевого самоврядування. «На Держенергоефективності відповідно до закону покладено обов’язок щодо верифікації та перевірки звітів на відповідність чинному законодавству. Хочу окремо наголосити щодо проведення енергоаудитів – ринок вільний, тому їх можна замовляти на ринку енергоаудиторів. Наразі в Україні представлено ряд європейських проєктів, які впроваджують курси підготовки енергоаудиторів по будівлям», – прокоментував Заступник голови Держенергоефективності Віктор Білько.

На необхідності дотримання цілісного підходу при впровадженні принципу EE1st на всіх рівнях ухвалення рішень органами державної влади, місцевого самоврядування, бізнесом з одночасною синхронізацією як вищої, так і професійно-технічної освіти, щоб «освіта йшла в ногу з усією країною на шляху впровадження енергоефективної політики» також акцентувала увагу учасників вебінару Вікторія Погорєлова, консультантка Проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні».

«Приймаючи рішення урядовці, органи місцевого самоврядування, бізнес, освіта повинні бути  свідомі того, що кожна ланка на своєму рівні керується принципом EE1st. EE1st можна перекласти як енергоефективність передусім, а можна як енергоефективність понад усе. Дуже символічно, що ми використовуємо саме поняття «енергоефективність передусім», адже перед тим, як ухвалювати будь-яке рішення кожен на своєму рівні має відповісти собі на питання: а чи враховані у нас всі принципи енергоефективності та чистого довкілля?», – зазначила вона.  

Нагадаємо, семінар відбувся за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується GIZ за дорученням урядів Німеччини та Швейцарії. Організатори – громадська організація «Нова комунальна Україна у партнерстві з Держенергоефективності, Мінінфраструктури та Асоціацією міст України. Цей семінар – другий із серії заходів щодо сприяння інтеграції EE1st в український контекст. Перший вебінар вже відбувся для представників органів центральної виконавчої влади, наступний заплановано для підприємців та бізнесу. 

Загалом понад 100 представників органів місцевого самоврядування з 13 регіонів України, зокрема, Хмельницької, Житомирської, Вінницької, Миколаївської, Дніпропетровської, Сумської областей та інших, зібралися разом, щоб дізнатися про особливості європейського принципу EE1st, та отримати практичні Рекомендації експертів щодо його впровадження на місцевому рівні, зокрема щодо розробки місцевих енергетичних планів та планів дій сталого енергетичного розвитку.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь