Секретар РНБО України О. Данілов зустрівся з Радником Президента Естонії з питань безпеки Л. Муре


Грудень 14
14:04 2021

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч з делегацією Естонської Республіки на чолі з Радником Президента Естонії з питань безпеки Лііс Муре.

До складу делегації також увійшли Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск та Заступник Глави Посольства Естонії в Україні Марґус Герінг.

Під час зустрічі сторони обговорили поточну безпекову ситуацію у світі та регіоні, приділивши особливу увагу ситуації на Сході України та на кордоні з РФ та Республікою Білорусь.

Також було обговорено питання двостороннього співробітництва у сфері безпеки й оборони та перспективи його подальшого поглиблення.

Секретар РНБО України високо оцінив рівень практичної українсько-естонської співпраці та висловив подяку за допомогу з боку Естонії Україні в її протидії гібридній агресії РФ.

За словами О. Данілова, ситуація на фронті залишається незмінно складною. «Ми знаходимося у «гарячому» стані війни з РФ із 2014 року, її агресивні маневри не є для нас новиною», - зазначив він, наголосивши на готовності української армії та суспільства дати адекватну відсіч агресорові.

У цьому контексті Секретар РНБО України акцентував на важливості Закону України «Про національний спротив», при розробці якого враховувався зокрема досвід Естонії з розбудови системи територіальної оборони, який уводиться в дію з 1 січня 2022 року.

На думку О. Данілова, «демократична Україна є головною небезпекою для російського керівництва». «Протистояння, яке відбувається, – це війна між автократичним режимом та демократичною Європою, тож важливим є об’єднання зусиль усієї демократичної європейської спільноти», - сказав він, підкресливши, що окрім військової компоненти «застосовується енергетична, інформаційна, кібернетична агресія тощо».

Секретар РНБО України висловив переконання щодо актуальності залучення України до роботи Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE) у м. Таллінн. «Україна як ніхто інший знає особливості російських кібератак і готова максимально цим досвідом ділитися з партнерами», - зазначив він, подякувавши Естонії за підтримку України у її прагненні вступити до CCDCOE.

О. Данілов також відзначив важливість допомоги Естонії у питаннях реформування вітчизняного сектору безпеки і оборони, лікування та медичної реабілітації українських військовослужбовців, які постраждали внаслідок російської агресії на Сході нашої держави.

Своєю чергою, Радник Президента Естонії з питань безпеки Лііс Муре зазначила, що сьогодні важливим для світової спільноти є «прояв солідарності та підтримки України» в її протидії російській агресії. Пані Муре переказала вітання українській стороні від нещодавно обраного Президента Естонії Алара Каріса та висловилася за необхідність поглиблення практичної співпраці між безпековими відомствами двох країн.

Також вона запевнила у незмінності підтримки позиції України на міжнародній арені, зокрема у питанні долучення нашої країни до CCDCOE, оскільки цей крок буде важливим «як для вашої держави, так і для Альянсу».

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Якісні рибні корми – важливий фактор успішного розвитку української аквакультури

Прочитайте повну статтю

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь