''Секретна'' синя садиба у центрі Києва або перший на теренах України риборозплідник


Червень 11
21:07 2024

На вулицях Києва «сховано» багато пам'ятних будівель, історія яких вражає. Часто навіть корінні кияни не знають таємниць таких будинків.

Одна із таких будівель – приміщення Держрибагентства на вулиці Січових Стрільців, 45-а. Його архітектурний стиль визначають як модерн, хоча на фасаді є трохи елементів і класицизму – колони з капітелями і пілястри, і готики – невеликі вежі, увінчані шатром, так звані пінаклі.

Однак цікавим приміщення Держрибагентства є не лише з архітектурної сторони – у цій будівлі з 1908 по 1912 рік знаходився перший на теренах України риборозплідник. Його заснував Лев Шелюжко, який був біологом за освітою.

Розплідник став чи не найбільшим у Європі на той час, а деякі з видів риб там вперше розмножувались у штучних умовах. Це було і комерційне підприємство, і водночас наукове – 256 акваріумів і басейнів для розведення екзотичних видів тропічних риб і рослин. У цей час Лев Шелюжко не лише займався комерцією, але й зробив перші описи біології риб, написав рекомендації з акваріумістики, критичні статті щодо наукових робіт з іхтіології.

За радянської влади риборозвідню було націоналізовано. Внаслідок «господарювання» комуністів взимку всі риби і рослини загинули через нестачу палива.

У 30-ті роки XX століття будівлю риборозплідника передали Українському науково-дослідному інституту рибного господарства.

У 1950-х роках тут знову стали розводити екзотичних риб, яких продавали в єдиному тоді у Києві зоомагазині.

Надалі у цьому будинку знаходились різні за назвами і підпорядкуванням, але майже однакові за тематикою своєї діяльності установи і організації, що були так чи інакше причетними до рибного господарства. Наразі у цьому приміщенні знаходиться Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь