Сергій Марченко під час зустрічі фінансового блоку G7 назвав ключові напрями співпраці з партнерами для посилення фінансової стійкості України


Жовтень 26
15:01 2024

Залучення бюджетної підтримки на 2025 рік, зокрема, реалізація механізму Extraordinary Revenue Acceleration for Ukraine (ERA), впровадження реформ для сталого зростання економіки України та євроінтеграції, активна робота у межах Української платформи донорів — головні напрями, які потребують ефективної співпраці з міжнародними партнерами для посилення фінансово-економічної стійкості України.

Це було озвучено Міністром фінансів України Сергієм Марченко під час засідання фінансового блоку G7 у США на Щорічних зборах МВФ та Світового банку.

У заході взяли участь міністри фінансів та голови центробанків країн-членів G7, керівництво МВФ, Світового банку та Європейської Комісії. 

Міністр фінансів подякував присутнім міжнародним партнерам за значні зусилля з підтримки України, а також наголосив на важливості її продовження.

Сергій Марченко відзначив історичне рішення країн G7 та ЄС щодо започаткування механізму ERA обсягом 50 млрд США.

“Ще півроку тому у Вашингтоні на Весняних зборах ми обговорювали теоретичну можливість використання активів рф на користь України. Сьогодні ми маємо конкретні рішення та запевнення. Агресор має понести відповідальність за збитки України. Кошти ERA дозволять нам профінансувати пріоритетні потреби бюджету починаючи вже з початку 2025 року,” – зазначив Міністр фінансів. 

За підсумками засідання країни G7 опублікували спільну заяву, у якій зазначили, що досягли консенсусу щодо надання Україні кредитів у розмірі близько 50 млрд доларів США в рамках ERA. Кредити будуть обслуговуватися та погашатися за рахунок майбутніх надходжень від заморожених російських активів. Виплата коштів має розпочатися до кінця року.

Незважаючи на виклики війну, Уряд продовжує впроваджувати структурні реформи за підтримки міжнародних партнерів, які сприяють довгостроковому зростанню України на шляху до інтеграції в ЄС. Сергій Марченко сказав, що свідченням цього є успішний пʼятий перегляд програми МВФ. Україна вперше дійшла до цього етапу за історію співпраці з Фондом: “Ми вже готуємось до шостого перегляду, який відбудеться в грудні цього року. Маємо всі підстави вважати, що ми також пройдемо його успішно”.

Водночас Україна демонструє ефективне виконання індикаторів Плану України для інструменту ЄС Ukraine Facility.

Відновлення є третім важливим напрямом співпраці. Було зазначено, що залучення іноземного приватного капіталу є ключовим для економічного зростання України.  

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: “Зустрівся на Донеччині із командуванням бригади «АЗОВ» та її бійцями”

Прочитайте повну статтю

«Коли працюєш на місці обстрілу, страху немає, він приходить потім», – заступниця начальника по...

Прочитайте повну статтю

Сергій Марченко під час зустрічі фінансового блоку G7 назвав ключові напрями співпраці з партне...

Прочитайте повну статтю

У Києві загинула людина через ворожий удар БПЛА по житловому будинку

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної атаки у Бориспільському районі загинула людина (Оновлено)

Прочитайте повну статтю

Ракетний удар по Дніпру: загинуло троє людей – серед них дитина

Прочитайте повну статтю

У Дніпрі загинула дружина та донька поліцейського внаслідок російського удару, – Глава МВС Ігор...

Прочитайте повну статтю

Співробітники підрозділів МВС пройшли тренінг із вивчення сучасних цифрових сервісів для спілку...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь