Сергій Марченко: Від лютого 2022 року Україна отримала 1,6 млрд євро прямої бюджетної підтримки від Німеччини


Травень 03
15:01 2024

Сьогодні, 3 травня, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з членами Комітету з питань бюджету німецького Бундестагу. Зокрема з Депутатом німецького Бундестагу від Соціал-демократичної партії Андреасом Шварцом, Депутатом Бундестагу від Вільної демократичної партії Карстеном Кляйном та Депутатом Бундестагу від партії Союз 90/Зелені Себастіаном Шефером. 

Також у зустрічі взяли участь Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін та заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова.  

Сторони обговорили поточний стан фінансової системи України, пріоритетні видатки держбюджету на поточний та 2025 роки, використання заморожених активів рф на потреби України.

“Завдяки залученій фінансовій допомозі міжнародних донорів з перших днів повномасштабної війни, Уряд України мав змогу своєчасно і у повному обсязі фінансувати пріоритетні видатки бюджету. Німеччина є надійним партнером України у військовій, фінансовій та гуманітарній сферах. Як Міністр фінансів, я особливо вдячний за спрямовану пряму бюджетну підтримку загальним обсягом 1,6 млрд євро, з яких 1,3 млрд євро надійшло у формі грантів. Це дозволило уникнути додаткового боргового навантаження на фінансову систему України в умовах невизначеності.”, — сказав Сергій Марченко. 

Щодо ключових бюджетних потреб, Міністр фінансів підкреслив, що наразі безумовним пріоритетом є своєчасне забезпечення видатків сектору безпеки і оборони. Разом з цим, підтримка партнерів є вирішальною для фінансування соціальної, гуманітарної сфери та швидкого відновлення, зокрема критичної та енергетичної інфраструктур.  

У цьому контексті було наголошено, що заморожені російські активи мають стати для України допомічним ресурсом у економічному відновленні та стабільному фінансуванні першочергових бюджетних видатків на 2025 рік й надалі.

Співпраця з Урядом Німеччини також є надзвичайно важливою для підтримки енергоефективності та швидкої відбудови і реконструкції пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури. 

“На тлі систематичного російського енергетичного терору ми особливо цінуємо підтримку Німеччини у забезпеченні стабільності енергетичного сектору та безперебійного проходження опалювального сезону. Зокрема, в рамках проєктів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Кредитної установи для відбудови (KfW) Україна отримала від Німеччини понад 220 млн євро грантів, кредитів та гарантій на потреби енергетичної галузі”, — додав Сергій Марченко. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь