Сенсація

Сергій Марченко відзначив підтримку Світового банку під час зустрічі з керівництвом Банку. Через проєкти СБ Україна отримала до бюджету близько $37 млрд з лютого 2022 року


Жовтень 24
18:05 2024

Перебуваючи з робочим візитом у Вашингтоні на Щорічних зборах МВФ та Групи Світового банку, Міністр фінансів України Сергій Марченко провів низку зустрічей з керівництвом Групи Світового банку. 

У обговореннях взяли участь заступники Міністра фінансів Юрій Драганчук, Ольга Зикова, Світлана Воробей та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца. 

На зустрічі з Президентом Групи Світового банку Аджаєм Бангою, Сергій Марченко подякував за незмінну підтримку та активну участь у підтримці економіки та ключових сфер життєдіяльності України: 

“Готовність Світового Банку підтримувати Україну у період екстремальної невизначеності та розробка нових програм, відповідно до викликів є надзвичайно цінним для країни під час повномасштабної  війни. Завдяки нашій співпраці Україна отримала вже понад 37 млрд доларів США на бюджетну підтримку за рахунок залучених через механізми Банку ресурсів від міжнародних партнерів”. 

З початку повномасштабної війни Світовий банк започаткував 7 проєктів в Україні, спрямованих на надання нагальної підтримки та відновлення. Це соціальна підтримка населення, відновлення енергетичної, транспортної та логістичної інфраструктури, пошкодженого житла, підтримка системи охорони здоров'я та доступу населення до необхідних медичних послуг, підтримка  освітньої сфери, відновлення та підтримка сільського господарства (проєкти PEACE, INSPIRE, Re-Power, RELINC, HOPE, HEAL, ARISE). 

Найбільші донори за спільними зі Світовим банком проєктами – США, Японія, Великобританія, Норвегія. 

В ході обговорень разом із Керівною Директоркою Світового банку Анною Б’єрде та Віце-президенткою Світового банку у справах Регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані було відзначено вагому роль використання фінансового  інструменту «Програма кредитування з прив’язкою до результатів, Program-for-results» (PforR)». 

Інструмент PforR передбачає виконання заходів з підтримки реформ, спрямованих передусім на розвиток пріоритетних сфер соціального спрямування (освіта, охорона здоров’я, розвиток підприємництва) та управління державними фінансами. Це не лише забезпечує залучення необхідного фінансування для потреб України, але й сприяє сталому економічному зростанню та відновленню. 

Нещодавно розпочато реалізацію системного проєкту «Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні»  (LEARN). Це перший з низки запропонованих Світовим банком проєктів PforR, що стартував у 2024 році.  Очільники Мінфіну, МОН та СБ вже підписали відповідні Угоди на загальну суму 415 млн доларів США.

Найближчим часом очікується укладення угод в рамках ще низки проєктів із використанням інструменту PforR.

На зустрічах із Президентом Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Махтаром Діопом та Президентом Багатосторонньої агенції з гарантування інвестицій (MIGA) Хіроші Матано, Міністр фінансів подякував за надану підтримку, в тому числі внесок у збереження інституційної спроможності економіки, підтримку малого та середнього бізнесу в Україні, включаючи ІТ-сектор, а також розвиток механізму страхування воєнних ризиків.

Сторони погодились і надалі розвивати співпрацю у зазначених напрямах.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: «Працюємо у Харкові. Основні акценти - підготовка до опалювального сезону та ймо...

Прочитайте повну статтю

Запрацювала ''гаряча лінія'' для агровиробників та громад, що зіштовхнулися з рейдерством чи ко...

Прочитайте повну статтю

Водойми Одещини та Сумщини поповнилися понад 3 млн рибин

Прочитайте повну статтю

Робоча зустріч з суб’єктами рибного господарства

Прочитайте повну статтю

Експертне обговорення: стан та перспективи розвитку секторів аквакультури і рибництва в умовах...

Прочитайте повну статтю

“Ведмедики у сосновому лісі” та “Кримський аромат”: частину колекції Картин медведчука оцінено...

Прочитайте повну статтю

Механізм ERA у $50 млрд створює прецедент. росія починає платити за злочини проти України: Серг...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся з депутатом Парлам...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь