Спільне комюніке України та Великої Британії за результатами підготовчого засідання українсько-британського Стратегічного діалогу, 8 грудня 2021 року


Грудень 08
20:05 2021

Україна та Велика Британія успішно розвивають партнерство протягом тридцяти років, спільно відстоюючи демократичні принципи, права людини, рівноправні можливості, захист міжнародного миру та безпеки, лібералізацію торгівлі та інвестицій в рамках торгової системи, заснованої на глобальних торговельних правилах, та свободу країн обирати свій власний шлях розвитку і процвітання.

Угода про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство, яку Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон підписали 8 жовтня 2020 року, відображає глибину та масштаб наших відносин.

Під час підготовчого засідання Стратегічного діалогу 8 грудня 2021 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та державна секретарка у закордонних справах і справах Співдружності націй та розвитку Великої Британії Ліз Трасс обговорили шляхи посилення торговельних зв’язків та зміцнення співпраці в 2022 році, а також у подальшому, на всіх рівнях, включно з контактами на найвищому рівні.

Велика Британія підтверджує непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та її євроатлантичного шляху. Україна підтверджує, що за підтримки Великої Британії продовжить втілення комплексних внутрішніх реформ задля зміцнення стійкості, залучення нових іноземних інвестицій та процвітання українського суспільства.

Велика Британія вітає виважену позицію України на тлі триваючої російської агресії. Наголошуємо, що підтримка України як незалежної держави не спрямована проти Росії і не є спробою обмежити або підірвати її становище. Ми закликаємо Росію до деескалації, виконання своїх міжнародних зобов’язань та повноцінної участі у Нормандському форматі задля забезпечення сталого політичного вирішення конфлікту. Наголошуємо на подальшій підтримці посередницьких зусиль Франції та Німеччини у цьому зв'язку.

Враховуючи позитивний рівень співробітництва в рамках міжнародних організацій, Україна та Велика Британія посилюватимуть координацію зовнішньої політики та більш тісно співпрацюватимуть на міжнародній арені.

Торгівля

Торгівля є ключовим елементом для розкриття спільного потенціалу взаємодії двох країн завдяки створенню нових можливостей для інвестицій та робочих місць в Україні і Сполученому Королівстві. Уряд Великої Британії посилює підтримку України, збільшуючи фінансування проєктів в Україні до 3,5 млрд фунтів стерлінгів із залученням Агентства експортного фінансування Сполученого Королівства. Збільшення фінансування для України також надасть Агентству експортного фінансування можливість підтримувати британських експортерів у таких пріоритетних сферах як охорона здоров’я, інфраструктура та «зелена» енергетика.

Перше засідання Комерційного діалогу України та Великої Британії відбудеться у 2022 році та стане платформою для розширення та зміцнення торговельної взаємодії в ключових сферах, зокрема таких як сільське господарство, харчова промисловість, технології чистої енергії, включно з виробництвом водню, цифровізація та інформаційно-комунікаційні технології. Діалог стане новою спеціалізованою платформою для обговорення шляхів покращення бізнес-клімату та усунення бар’єрів для двосторонньої торгівлі.

Реформи для підтримки торгівлі

Визнаючи прогрес України та прагнення продовжувати зміцнювати економічне управління, ми погодилися розробити новий Економічний договір між Україною та Великою Британією, щоб заохотити діяльність міжнародного бізнесу та залучення інвестицій, а також посилити економічну та суспільну стійкість України. Ми розглянемо можливості тіснішої співпраці урядів у сфері ІТ, цифровізації та посилення захисту і прозорості інвестиційного клімату в Україні.

Визнаючи прогрес України у здійсненні демократичних внутрішніх трансформацій, ми підтверджуємо нашу спільну відданість втіленню важливої реформи судової системи та продовженню розвитку антикорупційної стратегії України.

Зміна клімату та енергетична безпека

Підтримка модернізації сектору атомної енергетики України є взаємовигідною сферою, де Велика Британія може запропонувати досвід світового рівня. Експортери з Великої Британії також постачають в Україну ядерне паливо – для України це є унікальною можливістю зменшити її залежність від імпорту російського ядерного палива. Велика Британія прагне зміцнити енергетичну безпеку України, зокрема завдяки розвитку відновлюваних джерел енергії та вдосконаленню технологій чистої енергії. Ми продовжимо досліджувати можливості надання цільової підтримки, спираючись на попередню роботу, яка включала обмін досвідом розробки водневих стратегій.

Ми виступаємо проти NS2 і стурбовані його наслідками для інтересів України та європейської енергетичної безпеки. Ми продовжуватимемо висловлювати ці занепокоєння партнерам. 

Нещодавно Велика Британія зобов’язалась виділити 150 мільйонів фунтів стерлінгів на програму інтеграції відновлюваної енергії (REI) Кліматичних інвестиційних фондів (CIF). Україну було обрано для отримання до 70 мільйонів доларів від фонду REI для розробки інвестиційного плану, який визначатиме потенційні проєкти для підтримки України задля переходу до використання чистої енергетики. Оновлений інвестиційний план і потенційні проєкти допоможуть залучити ще сотні мільйонів доларів спільних інвестицій з державних і приватних джерел.

Оборона та безпека

Україна та Велика Британія працюватимуть разом над зміцненням безпеки України. Ми підтверджуємо наші тісні оборонні відносини, зокрема на тлі постійного посилення російської військової активності біля кордонів України. Наше міцне оборонне співробітництво зосереджене на підвищенні стійкості України, зокрема за допомогою військової тренувальної операції Orbital, британської ініціативи з підготовки ВМС України та спільних військових навчань. Нещодавно Україна та Велика Британія підписали двосторонню угоду, яка передбачає виділення 1,7 мільярдів фунтів стерлінгів на підтримку Програми посилення спроможностей Військово-Морських Сил України. Ми розглянемо можливість додаткової підтримки Великою Британією України для втілення реформ у сфері оборони та максимального використання переваг статусу партнера НАТО з розширеними можливостями.

Ми розглянемо можливості тіснішої співпраці у протидії спільним загрозам: від іноземної зловмисної діяльності, гібридних загроз, міжнародного тероризму та екстремізму до організованої злочинності. Ми будемо розвивати співпрацю з питань безпеки кордонів та захисту критичної національної інфраструктури. Велика Британія підтримуватиме Україну в імплементації положень Будапештської конвенції про кіберзлочинність. Ми продовжимо налагоджувати співпрацю задля спрощення подорожей громадян і, за наявності відповідних умов, робитимемо поступові кроки до спрощення режиму поїздок між нашими країнами.

Україна та Велика Британія працюватимуть разом, щоб забезпечити стійкий розвиток безпекового та правоохоронного секторів України. Велика Британія підтримуватиме Україну в розвитку її можливостей у сфері безпеки та правоохоронних органів.

Конфлікт і стабілізація

Україна та Велика Британія працюватимуть над підвищенням стійкості України у протистоянні триваючій агресії Росії на сході України. Партнерський фонд для сильної України за підтримки Великої Британії сприятиме майбутній реінтеграції непідконтрольних уряду українських територій, коли ситуація це дозволить. Ми налагодимо діалог на робочому рівні між експертами з питань конфліктів. Велика Британія продовжуватиме ділитися досвідом з питань конфліктів і перехідного правосуддя.

Велика Британія повністю підтримує цілі Спільної декларації міжнародної Кримської платформи, до якої долучилася в серпні 2021 року. Велика Британія буде тісно співпрацювати з Україною та іншими міжнародними партнерами в рамках Платформи у п’яти пріоритетних напрямах, включаючи підтримку щорічної Чорноморської конференції з безпеки, яка вперше відбудеться у 2022 році. Ми працюємо над забезпеченням сталого соціального та економічного розвитку регіонів України, прилеглих до тимчасово окупованого Криму. Україна та Велика Британія координуватимуть зусилля щодо підтримання міжнародної уваги до проблеми окупації Криму, покращення ситуації на півострові у сфері прав людини та притягнення Росії до відповідальності.

Україна та Велика Британія зміцнюватимуть взаємодію задля протидії спільним загрозам дезінформації,  забезпечення належними ресурсами та підтримкою міжвідомчих координаційних механізмів України з протидії дезінформації та підвищення медіаграмотності.

Культура та міжнародні зв'язки

Україна та Велика Британія проведуть Культурні сезони України та Великої Британії у 2022 році на відзначення тридцятиріччя встановлення дипломатичних відносин та як свідчення можливостей більш тісної співпраці у культурній сфері. Програми сезонів передбачатимуть заходи у театральній, образотворчій, видавничій, музичній та кінематографічній сферах. Протягом сезонів ми будемо ділитися досвідом, краще пізнавати один одного та розбудовувати нові і довготривалі зв’язки в мистецтві та культурі.

Україна та Велика Британія продовжать працювати разом, щоб налагодити тісніші зв’язки у сфері вищої освіти. Велика Британія підтримуватиме реформу викладання англійської мови в українській системі освіти, включаючи реформу Нової української школи. Нова програма Future English забезпечить дослідження, консультації та безперервний професійний розвиток для Міністерства освіти і науки, а також започаткування нової освітньої онлайн-платформи, яка створить можливості професійного розвитку для 25 000 вчителів у всіх регіонах України протягом наступних трьох років.

Підписано 8 грудня 2021 року у Міністерстві закордонних справ і у справах Співдружності націй Сполученого Королівства, Лондон, Велика Британія

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Державна секретарка у закордонних справах і справах Співдружності націй та розвитку Елізабет Трасс

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Олександр Карабиць: «Авто, ввезені як гуманітарна допомога, можна ставити на державний облік, а...

Прочитайте повну статтю

Донеччина: У Костянтинівській громаді триває евакуація родин з неповнолітніми (Відео)

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Один із пріоритетів для МВС є надання якісної освіти у відомчих навчальних закладах

Прочитайте повну статтю

Україна залишається відданою зміцненню верховенства права й посиленню боротьби з корупцією: Оль...

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: «95 наших людей знову вдома»

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Повернули з полону 42 співробітників системи Міністерства внутрішніх справ

Прочитайте повну статтю

Сумщина: ворог атакував підрозділ ДСНС – 5 рятувальників поранено

Прочитайте повну статтю

У МВС відбулася міжвідомча нарада з питань реалізації Стратегії боротьби з організованою злочин...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь