Суд встановив факт смерті військовослужбовця, чим відкрив для його сім’ї можливість здійснювати важливі юридичні процедури


Березень 08
15:10 2023

Заявниця зазначила, що її сина було призвано на військову службу за мобілізацією у червні 2022 року, він був та зарахований до особового складу військової частини стрільцем. Однак, 12 жовтня 2022 під час виконання бойового завдання її син зник без вісті у с. Первомайське Донецької області. За результатами проведеного службового розслідування встановлено, що під час виконання бойового завдання після артилерійського обстрілу та штурму противником бойових позицій, був втрачений зв’язок із цим солдатом, місце перебування невідоме, тіло залишилось на тимчасово непідконтрольній території в зоні ведення інтенсивних бойових дій. Попри наявність висновків та інших документів з військової частини про смерть сина під час виконання військового обов'язку, зареєструвати у відділі ДРАГСУ смерть неможливо, так як для цього потрібно лікарське свідоцтво про смерть або довідка фельдшере про смерть, але, оскільки тіло перебуває на території під постійними обстрілами і забрати його немає можливості, то і отримати від медиків ці документи заявниця не в змозі.

Крім іншого, суд у своєму рішенні зазначив про те, що лікарське свідоцтво про смерть видається лікарем, що лікував померлого, на підставі спостережень за хворим і записів у медичній документації, які відображали стан хворого до його смерті, або патологоанатомом на підставі вивчення медичної документації і результату розтину, а фельдшерська довідка про смерть видається лише на підставі медичної документації, яка відображає стан хворого до його смерті, якщо немає підозри на насильницьку смерть і причина смерті може бути встановлена точно. При цьому забороняється видача лікарського свідоцтва про смерть та фельдшерської довідки про смерть заочно, без особистого встановлення лікарем або фельдшером факту смерті.

Отже, суд, встановивши факт, що має юридичне значення – факт смерті військовослужбовця, цим рішенням надав можливість заявниці у подальшому скористатися своїми сімейними, цивільними і соціальними правами, пов’язаними із смертю сина, зокрема: спадкування, отримання статусу членів сім'ї загиблого військовослужбовця, допомоги сім'ї загиблого військовослужбовця тощо.

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Київ. Оперативна інформація щодо ворожої атаки у Солом'янському районі

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної ворожої атаки постраждала дитина

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь