Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?


Травень 02
18:17 2024

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

Про вплив діджиталізації на судову систему розповіла заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності Тетяна Рабко під час вебінару на тему «Судові виклики та повідомлення через призму електронного судочинства».

Так, у цивільному, господарському та адміністративному процесах визначено: якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, що забезпечує обмін документами. У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету, судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом із повідомленням про вручення. Якщо судове рішення/повістку надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення/повістка вважаються врученими у робочий день, наступний за днем їхнього відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про їхнє доставлення.

При цьому у кримінальному процесі міститься норма, що у разі, якщо особа подала письмову заяву на одержання повісток про виклик у конкретному кримінальному провадженні з використанням ЄСІТС, днем вручення повістки про виклик до слідчого судді, суду є день отримання судом повідомлення про доставлення повістки про виклик до слідчого судді, суду на офіційну електронну адресу особи.

Адвокатка звернула увагу, що додатковим способом інформування про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання може бути надання інформації з використанням мобільного застосунку порталу Дія. При цьому отримання судових документів через мобільний застосунок Дія не впливає на перебіг процесуальних строків у справі.

Також вона звернула увагу, що надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатка або SMS-повідомлення через автоматизовану систему документообігу суду можливо виключно на підставі заяви учасника справи, який не має зареєстрованого електронного кабінету у підсистемі «Електронний суд».

Нагадаємо, з 18 жовтня 2023 року адвокати повинні мати електронні кабінети в ЄСІТС.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь