Теплові насоси - потужна технологія енергетичної трансформації


Березень 09
12:23 2023

Про взірцеве поєднання енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, що здатне трансформувати енергетику, повідомив Голова Держенергоефективності Валерій Безус у своїй колонці в інтернет-виданні “Економічна правда”.

«За даними Міжнародного енергетичного агентства, теплові насоси, що працюють на електроенергії з відновлюваних джерел, є центральною технологією глобального переходу до безпечного та сталого опалення. Теплові насоси у три-п’ять разів більш енергоефективні за бойлери, що працюють на природному газі (або на біометані)”, - наголошує В. Безус.

Наразі теплові насоси задовольняють лише близько 10% глобальної потреби в опаленні будівель, й це нижче рівня розгортання, необхідного для виконання сценарію чистих нульових викидів до 2050 року. Проте, впродовж останнього року ситуація почала суттєво змінюватись.

Прагнучи подолати залежність від російського викопного палива, Європейська комісія у травні 2022 року затвердила план REPowerEU, яким, серед іншого, заплановано подвоєння темпу запровадження теплових насосів.

Розвиток цього напрямку пріоритетний і для України. Зокрема, у 2017 році прийнято зміни до закону "Про альтернативні джерела енергії" та ухвалено закон "Про енергетичну ефективність будівель". Також Держенергоефективності був розроблений проект Національного плану дій з розвитку відновлюваної енергетики до 2030 року.

“Проєктом плану передбачається ціль у секторі опалення та охолодження — 35% енергії з ВДЕ у кінцевому енергоспоживанні до 2030 року, що потребує будівництва 35,6 ГВт нових потужностей, у тому числі 5,1 ГВт — теплових насосів”, - додає Голова Держенергоефективності.

Деталі дізнавайтеся в статті Валерія Безуса в інтернет-виданні «Економічна правда»: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/03/8/697791/

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 

Прочитайте повну статтю

Українські рятувальники встановили нові світові рекорди

Прочитайте повну статтю

Вибухотехніки поліції знешкодили бойову частину ворожої крилатої ракети, яка не здетонувала (Ві...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь у засіданні РНБО під головуванням Президента України

Прочитайте повну статтю

ДПСУ та НГУ отримали військові медичні автобуси від НАТО

Прочитайте повну статтю

«Техніка, що рятує»: Водою або піною? Автомобіль повітряно-пінного гасіння АППГ-6/5-60

Прочитайте повну статтю

Принципи меморіалізації російсько-української війни обговорили на круглому столі в Укрінформі

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі стартує Кубок України з ловлі хижої риби

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь