Тергромади Херсонщини набули навички адміністрування соціального захисту


Грудень 20
15:04 2021

Мінсоцполітики за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку продовжує реалізацію програми онлайн-навчання для фахівців соціального захисту населення та захисту прав дітей територіальних громад.

Останнім у цьому році став Херсонський регіональний онлайн-семінар-тренінг «Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад». Захід відбувся 15-16 грудня 2021 року та зібрав понад 100 представників територіальних громад і структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласної та районних державних адміністрацій, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб, Головного управління Нацсоцслужби у Херсонській області.

Заступник голови Херсонської обласної держадміністрації Андрій Шибаєв у своєму вступному слові висловив вдячність Мінсоцполітики за організацію навчальних заходів, розповів про впровадження в регіоні Програмного комплексу «Соціальна громада» та наголосив: «Одне з найголовніших завдань на сьогодні – забезпечити кожній людині доступ до послуг саме за місцем її проживання. Даний процес полегшується завдяки Програмному комплекту «Соціальна громада». Наразі вже 96% громад області приєдналися до ПК, та спостерігається досить позитивна динаміка створення і передання електронних заяв на місцях».

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко окреслив основні завдання для представників усіх рівнів системи соціального захисту населення та, зокрема, зазначив: «Станом на сьогодні, в умовах децентралізації змінюється модель взаємодії на всіх рівнях, тому реалізація можливості вирішувати питання мешканців на місцях стала головним здобутком цього процесу. Наразі наше спільне завдання – запустити на базовому, регіональному та субрегіональному рівнях, систему дієвого соціального захисту, тим самим реалізувати функцію надання соціальних послуг максимально наближено до мешканців у всіх куточках країни».

У своєму виступі керівник експертної групи з питань адміністрування соціальних програм Директорату адресної соціальної підтримки населення та розвитку соціального інспектування Мінсоцполітики Любов Черська зосередила увагу на проблемних питаннях впровадження електронних сервісів у Херсонській області, а також змінах у законодавстві. Також спікерка зазначила: «Важливим елементом реалізації оптимальної взаємодії на всіх рівнях є впровадження та використання електронних сервісів. Тому для забезпечення благополуччя кожної людини ми маємо працювати спільно та злагоджено, об’єднувати зусилля на всіх ланках та надавати гідні й швидкі послуги мешканцям».

Генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Руслан Колбаса, який зосередив свій виступ на загальних тенденціях щодо захисту прав дітей та дав оцінку ситуації на Херсонщині порівняно з загальнонаціональним рівнем, зазначив: «Професійний рівень співробітників системи захисту прав дітей має рости з кожним днем. Сьогодні ми розуміємо, на етапі формування нової системи соціального захисту в Україні потрібно своєчасно змінювати підходи до роботи та працювати на випередження складних життєвих обставин, у які може потрапити сім’я з дітьми. Важливо, щоб спеціалісти даної сфери володіли професійними навичками та знаннями, аналізували причини можливого потрапляння мешканців до СЖО та ефективно реалізовували механізми забезпечення права кожної дитини в територіальній громаді на сімейне виховання».

Протягом обох днів навчального заходу учасники від Херсонської області мали можливість взяти участь у практичних заняттях щодо використання автоматизованої системи надання адміністративних послуг соціального характеру, адміністрування соціальних послуг та захисту прав дітей. Під час першого дня тренінгу учасники відвідали спільну сесію стосовно алгоритму та специфіки роботи у Програмному комплексі «Соціальна громада», а протягом другого дня вони працювали у 4-х групах та набували навички роботи щодо визначення потреб у необхідних соціальних послугах для кожної вразливої групи населення у громаді.

Протягом семінару учасники мали можливість залишити свої запитання в чаті конференції і одразу отримати відповідь на них від спікерів. Представників Херсонської області традиційно найбільше цікавили питання стосовно специфіки роботи в ПК «Соціальна громада».

Щоб підтвердити ефективність подібних навчальних заходів учасникам було запропоновано пройти опитування в межах кожної сесії семінару. Для прикладу, загальний відсоток правильних відповідей на питання під час проведення опитування до початку практичного заняття щодо ПК «Соціальна громада» склав лише 32-68%, тоді як після закінчення презентації спікера правильні відповіді на ці запитання вже надали 82-99%.

Цікавим та корисним для учасників семінару був досвід організації соціального захисту та адміністративних послуг соціального характеру, яким поділилися представники Любимівської селищної тергромади Херсонської області та Слобожанської селищної тергромади Дніпропетровської області.

За відгуками учасників, подібні семінари дуже корисні для фахівців з територіальних громад, адже надають можливість удосконалити рівень професійних знань та навичок та, використовуючи їх, покращити життя громадян на місцях.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь