У Мін’юсті відбулася чергова зустріч зі Спеціальним доповідачем ООН з питань позасудових страт


Травень 21
18:22 2024

У Міністерстві юстиції України відбулася зустріч директора Департаменту експертного забезпечення правосуддя Наталії Ткаченко та заступника директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Наталії Нестор зі Спеціальним доповідачем ООН з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду чи довільних страт Моррісом Тідбол-Бінцом. Участь у зустрічі також взяли представники Управління Верховного комісара ООН з прав людини — Ясмін Ашраф та Конрад де Сваеф, представник Моніторингової місії ООН з прав людини — Олег Тарасенко.

Під час зустрічі сторони обговорили поточні питання здійснення судової експертизи, що стосуються взаємодії та координації роботи судово-експертних установ України з іншими відомствами під час дії воєнного стану, а також напрями роботи установ судової експертизи в Україні. Зустріч відбулася в межах офіційного візиту іноземної делегації до України з метою вивчення ситуації з позасудовими стратами, стратами без належного судового розгляду чи свавільними стратами, які здійснюються російськими військами на території нашої держави, а також обговорення рекомендацій щодо забезпечення прав постраждалих осіб в умовах збройної агресії рф проти України.

Наталія Ткаченко подякувала представникам Управління Верховного комісара ООН з прав людини за підтримку, яку готові надати Україні міжнародні партнери в частині надання рекомендацій та аналізу міжнародного досвіду експертного забезпечення правосуддя в контексті імплементації відповідних сучасних міжнародних норм у законодавство України.

«За останні два роки нам довелося здобути досвід в умовах російської збройної агресії проти України, який ми б хотіли ніколи нікому не знадобився. Сучасні реалії такі, що нам доводиться шукати інноваційні шляхи розвитку сфери експертного забезпечення правосуддя та працювати за надскладних обставин, обумовлених війною, але сподіваємося, що він буде цінним в повоєнні часи для попередження та боротьби із злочинністю нам та нашим іноземним колегам», — зазначила директор Департаменту експертного забезпечення правосуддя.

Також вона поінформувала учасників зустрічі про те, що в Україні судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, їхні територіальні філії, експертні установи комунальної форми власності, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених Законом України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 № 4038-XII.

Наталія Ткаченко зауважила, що до державних спеціалізованих установ належать: науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України; науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров’я України; експертні служби Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України. Крім того, судово-експертна діяльність, пов’язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз в Україні, здійснюється виключно державними спеціалізованими установами.

Станом на сьогодні, в Україні діє 6 науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції України: Київський науково-дослідний інститут судових експертиз, Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», Одеський науково-дослідний інститут судових експертиз, Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз, Дніпропетровський науково-дослідний інститут судових експертиз, Науково-дослідний центр судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності, та скоро розпочинає діяльність сьома новостворена установа Науково-дослідний центр незалежних судових експертиз.

За її словами, державні спеціалізовані експертні установи Мін’юсту здійснюють провідний внесок у проведення судових експертиз, мають розгалужену систему органів і висококваліфікованих фахівців різних профілів, здатних оперативно вирішувати різноманітні питання, пов’язані з ефективним здійсненням судово-експертної діяльності.

«Сучасна система законодавчого регулювання відносин, пов’язаних із проведенням судових експертиз, є доволі складною. Тим не менш, нормативно-правова база експертної діяльності має вдосконалюватися не тільки шляхом оновлення форм і методів проведення експертиз, а й у напрямі максимальної консолідації нормативних актів», — зазначила Наталія Ткаченко.

З цією метою Міністерством юстиції України було підготовлено та Урядом подано на розгляд Парламенту проект Закону України «Про судово-експертну діяльність» від 05.11.2021 № 6284.

Директор Департаменту експертного забезпечення правосуддя також підкреслила, що оскільки наразі в Україні відбуваються процеси пов’язані з реформуванням судової та правоохоронної систем, то й система експертного забезпечення правосуддя синхронно потребує впровадження реформ на шляху інтеграції нашої держави до Європейського Союзу.

Фотоматеріали за посиланням: https://minjust.gov.ua/galleries/chergova-zustrich-zi-spetsialnim-dopovidachem-oon-z-pitan-pozasudovih-strat-kiiv-21-travnya-2024-roku

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь