У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин


Листопад 12
18:01 2021

У черговому номері збірника нормативно-правових актівпарламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №46 від 12 листопада2021 року опубліковано ряд законів, прийнятих під час п’ятої сесії ВерховноїРади дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано текст Закону «Про внесення зміндо деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності занезаконне видобування корисних копалин», № 1685–IХ, який набув чинності 8серпня 2021року.

Законом передбачено, що самовільне користуваннянадрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують правовласності на надра, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірівід 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб- від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів.

За порушення правил охорони або використання надр,незаконне видобування корисних копалин передбачена кримінальна відповідальністьу вигляді штрафів (у сумі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходівгромадян), а також обмеження чи позбавлення волі (на строк від двох до шестироків), якщо: це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля;незаконно видобувались корисні копалини загальнодержавного значення, чи місцевогозначення у значному або великому розмірі; це відбувалось на територіях чиоб’єктах природно-заповідного фонду або за попередньою змовою групою осіб, абоособою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, чи службовоюособою з використанням службового становища.

Якщо такі діяння вчинені організованою групою абозагальнонебезпечним способом, або спричинили загибель людей, їх масовезахворювання або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строквід п’яти до восьми років.

Також у віснику міститься Закон «Про особливостіреформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної формивласності», №1630–IХ,який визначає особливості правового, економічного та організаційногорегулювання перетворення Державного концерну "Укроборонпром" вакціонерне товариство, державних унітарних підприємств, у тому числі казеннихпідприємств, що входять до складу Державного концерну"Укроборонпром", - у господарські товариства, управління ірозпорядження їхнім майном та спрямований на забезпечення обороноздатності,економічної безпеки і захисту інтересів держави.

Закон набув чинності 6 жовтня 2021 року.

Опубліковано Закон «Про ратифікацію Угоди (у форміобміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угодиміж Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічнеспівробітництво», № 1673–IХ,яким відновлюється дія Угоди між Україною та ЄС про наукове і технологічнеспівробітництво, вчиненої у м. Копенгаген 4 липня 2002 року, що набралачинності 11 лютого 2003 року та дія якої відновлювалась 8 листопада 2004 року,21 грудня 2011 року та 17 серпня 2015 року.

Закон набув чинності 30 серпня 2021 року.

Довідково:Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог УказуПрезидента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правовихактів та набрання ними чинності».

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь