У ВРП обговорили співпрацю з Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ щодо обміну досвідом із питань здійснення правосуддя


Липень 05
15:06 2024

У Вищій раді правосуддя відбулася зустріч із делегацією Бюро демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) Організації з питань безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), під час якої сторони обговорили питання щодо актуального стану здійснення правосуддя в Україні та окреслили можливі шляхи співпраці.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик висловив вдячність представникам делегації БДІПЛ ОБСЄ за ініціювання зустрічі та готовність допомагати у продовженні реалізації судової реформи.

Очільник ВРП поінформував гостей, що одним із ключових викликів, які постали перед судовою владою, є формування високопрофесійного та доброчесного кадрового резерву суддів.

«Наявність понад 2600 вакансій суддів – це забагато для будь-якої судової системи. Це створює навантаження на діючих суддів. Якщо суддя розглядає понад три тисяч справ на рік, то забезпечення доступу громадян до суду, ефективність і якість правосуддя, з дотриманням принципу верховенства права є проблематичними», – пояснив Григорій Усик.

Розповів, що після відновлення повноважень у 2023 році Вища рада правосуддя обрала повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка є кадровим органом з добору суддів. ВРП також відновила дисциплінарну функцію.

Наразі триває конкурс із формування служби дисциплінарних інспекторів, завершення якого планується у вересні. Утім нерозв’язаною залишається проблема матеріально-технічного забезпечення діяльності цієї служби, зокрема відсутність приміщення для її розміщення.

Григорій Усик звернув увагу на досвід БДІПЛ ОБСЄ у питаннях, пов’язаних із проявами нетолерантності та дискримінації, із розв’язанням злочинів на ґрунті ворожнечі. Голова ВРП висловив зацікавленість в ознайомленні з міжнародним досвідом вирішення конфліктів, які виникають через прояви нетерпимості, дискримінації та ненависті, зокрема із застосуванням процедури медіації. Зауважив, що в українському суспільстві загострений запит на справедливість, тоді як судова влада покликана саме вирішувати чутливі спори, у тому числі щодо захисту прав людей з інвалідністю, потерпілих внаслідок воєнних дій, внутрішньо переміщених осіб тощо. А тому працівникам органів державної влади, а також суддям та працівникам судів необхідно мати навички щодо спілкування із такою категорією громадян.

Член ВРП Сергій Бурлаков зазначив, що є потреба в ознайомленні українських суддів судів першої та апеляційної інстанцій та їх помічників з іноземним досвідом щодо сучасних підходів до вирішення спорів, пов’язаних із домашнім насильством, захистом прав ветеранів і учасників бойових дій, які повертаються до цивільного життя й інтегруються в суспільство. Кількість спорів таких категорій із часом збільшується.

Сергій Бурлаков також звернув увагу на формування в суспільстві хибного уявлення про недовіру до суду, тоді як кількість звернень до судів досягла довоєнного рівня, що свідчить саме про довіру до правосуддя.

Член ВРП Віталій Саліхов звернув увагу на відсутність законодавчого механізму забезпечення безперервності діяльності ВРП. Вважає неприпустимим повторення ситуації, коли конституційний орган судового врядування може втратити повноваження, як це було з лютого 2022 року до січня 2023 року. 

«Зараз ВРП працює хоча і не в повному, але в повноважному складі, утім потрібно передбачити правові підстави, які дали б Раді змогу безперервно працювати та ухвалювати важливі рішення щодо переведення, відрядження суддів та призначення їх на посади», – вважає Віталій Саліхов.

Член ВРП також зазначив, що судді та органи суддівського врядування зацікавлені в ознайомлені із практикою розгляду судами кримінальних спорів дистанційно, коли суддя, секретар судового засідання, прокурори, адвокати та інші учасники судового засідання беруть участь у судовому засіданні поза приміщенням суду з метою дотримання безпеки, що є особливо нагальним для судів, розташованих на територіях, наближених до лінії проведення бойових дій.

Крім цього Віталій Саліхов звернув увагу на проблему щодо відсутності можливості заповнення вакантних посад суддів для судів першої і апеляційної інстанцій на територіях, де ведуться бойові дії та які будуть деокуповані. Він вважає доцільним створення такого резерву із помічників суддів, які мають стаж 5-6 років, забезпечивши їм відповідне навчання.

Член ВРП Тетяна Бондаренко висловила зацікавленість в ознайомленні із законодавчими нормами європейських країн, якими врегульовано підстави для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Директор Департаменту з питань демократизації Костянтин Вардзелашвілі від усієї делегації висловив захоплення відданістю представників судової влади України своїй справі, здійсненням ними правосуддя у складних умовах у судах, що розташовані на територіях, наближених до лінії проведення бойових дій. Запевнив у готовності надавати підтримку та допомогу демократичним інституціям України з питань, у яких БДІПЛ є компетентним.

Повідомив, що експерти БДІПЛ готові здійснити юридичний аналіз норм українського законодавства, сприяти у проведенні тематичних навчань, тренінгів і круглих столів для суддів і їх помічників та інших зацікавлених сторін, поділитися досвідом європейських країн з питань забезпечення безперервності функціонування судових інституцій, а також напрацюваннями щодо захисту принципів толерантності та недискримінації тощо.

У зустрічі, яка відбулася 3 липня 2024 року, взяли участь Голова ВРП Григорій Усик, заступник Голови ВРП Дмитро Лук’янов, члени ВРП Тетяна Бондаренко, Оксана Кваша, Олена Ковбій, Сергій Бурлаков, Олег Кандзюба, Олексій Мельник, Микола Мороз, Віталій Саліхов.

Від делегації БДІПЛ ОБСЄ – директор Департаменту з питань демократизації Костянтин Вардзелашвілі, керівник відділу з питань верховенства права Геннадій Барба, співробітник цього відділу Крістофер Рассел, перекладач Євгенія Стелмухова.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Виконання рішень суду про вчинення відповідних дій щодо виплати грошового забезпечення та компе...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко вшанував памʼять героїв, що зупинили ворога на підступах до Золочева

Прочитайте повну статтю

Двоє вбитих і четверо поранених цивільних: поліцейські задокументували наслідки атак рф на Доне...

Прочитайте повну статтю

На Миколаївщині ворог повторно обстріляв рятувальників, які гасили пожежу

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: "Російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну"

Прочитайте повну статтю

Об'єднуємо зусилля для розвитку рибної галузі

Прочитайте повну статтю

Обшук: гарантії пов’язані з адвокатською діяльністю, а не з особою

Прочитайте повну статтю

60 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь