У Замлинні на Волині відбулися майстерні польсько-українського примирення


Липень 12
21:10 2024

З 3 по 7 липня на прикордонні в селі Замлиння в Centrum Integracji «Zamlynia» другий рік поспіль проходять майстерні польсько-українського примирення, метою яких є поглиблення співпраці та взаємного розуміння між польським та українським народами. Головним організатором заходів є Товариство польсько-українського примирення (Stowarzyszenie Pojednanie Polsko-Ukraińskie).

Програма майстерень цьогоріч була дуже насичена різними активностями від наукових лекцій до прибирання кладовищ та воркшопу з техніками саморегуляції у лікуванні травм.

«Збереження пам’яті про сучасну російсько-українську війну, методом усної історії в тому числі є надзвичайно важливим, в першу чергу для того, щоб вшанувати подвиг тих, хто бореться за нашу землю, щоб пам'ятати тих, хто віддав своє життя за наше майбутнє, а також для розуміння природи цієї війни, її коріння, щоб вирвати його раз і назавжди, щоб ця трагедія ніколи більше не повторилася», – зазначила Тетяна Ковтунович.

У межах заходу відбулося багато презентацій та дружніх розмов на різні теми. Зокрема, Тетяна Ковтунович, координаторка усноісторичних проєктів Українського інституту національної пам’яті, виступила із доповіддю «Практики усної історії у збереженні пам’яті про російсько-українську війну» та продемонструвала фрагменти спогадів про теперішню війну, які записує Український інститут національної пам’яті в межах проєкту «Усна історія російсько-української війни».

Окремою спільною працею було упорядкування кладовищ в Острівках, Киселині та поблизу Ковеля.

Учасники відвідали меморіальний музей видатного українського політичного діяча польського походження В’ячеслава (Вацлава) Липинського в селі Затурці, також оглянули руїни костелу та музей в селі Киселин.

Незмінно учасників майстерень супроводжував керівник Центру інтеграції отець Ян (Jan Buras), кожен день провадив спільну молитву в каплиці Центру та на відвідуваних місцях пам’яті, а в останній день провів Святу месу в Любомлі в костелі Святої Трійці – найстарішому на Волині.

Обговорюючи результати цьогорічних Майстерень учасники зійшлися на тому, що попри болючі моменти в історії як польського, так і українського народів, попри ситуативні проблеми в політичному вимірі наразі Польща є одним із головних стратегічних партнерів України та з перших днів повномасштабної війни допомагає у протидії російській агресії, тому подальші стосунки варто вибудовувати на взаємній довірі та повазі на всіх рівнях – від міждержавного до міжособистісного.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь