Удосконалюємо систему управління якістю лабораторних досліджень на губчастоподібну енцефалопатію великої рогатої худоби


Жовтень 25
12:04 2024

Однією із основних цілей Держпродспоживслужби є підготовка до отримання Україною статусу країни з контрольованим ризиком щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (ГЕ ВРХ), що відповідає вимогам Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (WOAH). Окреслив перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян під час всеукраїнського семінару «Система управління якістю в контексті проведення лабораторних досліджень на губчастоподібну енцефалопатію великої рогатої худоби».

Семінар зібрав провідних фахівців з уповноважених лабораторій різних регіонів України та тих хто хоче бути уповноваженою лабораторією в майбутньому, що дасть можливість поділитися досвідом та знаннями у цій важливій сфері. Програма семінару охопила низку актуальних питань, таких як вимоги до ресурсів лабораторій, забезпечення достовірності результатів та верифікація методів діагностики.

«Хоча це захворювання не зареєстроване в Україні, ми маємо статус країни з невизначеним ризиком, що вимагає готовності до будь-яких ситуацій. Держпродспоживслужба працює на випередження: ми не чекаємо катастроф, а попереджаємо ризики. Такі семінари допомагають нам тримати руку на пульсі та бути надійно підготовленими,» - зазначив Олег Осіян.

Захід покликаний удосконалити систему управління якістю лабораторних досліджень та забезпечити підготовку України до отримання статусу країни з контрольованим ризиком ГЕ ВРХ. Це допоможе підвищити експортний потенціал яловичини та зміцнити позиції України на міжнародній арені.

Наразі уповноважено 7 лабораторій на проведення моніторингових досліджень на губчастоподібнуенцефалопатіюВРХ, за якими закріплено зони обслуговування. Лабораторії оснащені необхідним основним та допоміжним обладнанням для проведення досліджень. Розроблено та затверджено в установленій формі робочу документацію (процедури випробувань, робочі інструкції, операційні процедури та форми), проведено валідацію методу та акредитовано всі лабораторії на проведення тестувань з використанням вищезазначеної тест-системи, відповідно до вимог стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025.

Довідково. ГЕ ВРХ - це інфекційне захворювання великої рогатої худоби, яке передається через споживання м’ясо-кісткового борошна, виготовленого від інфікованої великої рогатої худоби. Етіологічним агентом ГЕ ВРХ є аберантна ізоформа природного клітинного пріонного білка, який є нормальним компонентом нервової тканини.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Практика застосування дисциплінарних стягнень до арбітражних керуючих за період 2020-2024 років

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі рішення першої інстанції про стягнення російських активі...

Прочитайте повну статтю

Одна жінка загинула, десятеро поранено:поліцейські Харківщини задокументували наслідки злочинів...

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати розмитнене авто у сервісному центрі МВС

Прочитайте повну статтю

Новий світовий рекорд від українських рятувальників

Прочитайте повну статтю

89% українців підтримують державну політику пам'яті: ключові дані соціології від УІНП

Прочитайте повну статтю

«Локальна пам'ять»: меморіальні заходи російсько-української війни та інші новини регіонів

Прочитайте повну статтю

Системний внесок рибоохоронців Держрибагентства у зміцнення обороноздатності України

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь