Сенсація

Україна отримала $1,1 млрд від МВФ. Сергій Марченко зустрівся з керівництвом МВФ у Вашингтоні


Жовтень 23
12:04 2024

Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся із керівництвом Міжнародного валютного фонду на полях Щорічних зборів МВФ та Групи Світового банку у місті Вашингтон, США. 

У обговореннях взяли участь представники делегації Мінфіну України – заступники Міністра фінансів Юрій Драганчук, Ольга Зикова, Світлана Воробей та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца, а також представники НБУ та Надзвичайна і Повноважна Послиня України у США Оксана Маркарова. 

Сьогодні до Держбюджету України надійшов транш обсягом близько 1,1 млрд доларів США (834,9 млн СПЗ) в результаті успішного п’ятого перегляду програми EFF. Сергій Марченко подякував за конструктивну співпрацю, що дозволяє підтримувати стабільність фінансової системи та залучати фінансову підтримку.

Під час зустрічі з Директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою сторони обговорили подальшу співпрацю та фінансові потреби України у наступному році. 

“Від початку повномасштабного вторгнення Україна отримала понад 11,3 млрд доларів США виключно від МВФ. Ефективна співпраця з Фондом є одним із важелів підтримки фінансової стабільності країни в умовах війни. МВФ продовжує ефективно реагувати на потреби України. Важливим для нашої держави стало рішення про оптимізацію графіку траншів на 2025 рік, що дозволить залучити до державного бюджету більше коштів в рамках EFF у наступному році”, – наголосив Сергій Марченко. 

Відтепер на 2025 рік програмою МВФ EFF передбачено до 2,7 млрд доларів США за результатами чотирьох переглядів. Початково ця сума складала близько 1,8 млрд доларів США, відповідно до двох переглядів Програми.

Станом на жовтень 2024 року МВФ є третім найбільшим партнером України за обсягом спрямованої фінансової допомоги (після ЄС та США).

За 19 місяців функціонування програми Механізму розширеного фінансування Україна успішно завершила вже п’ять переглядів – вперше за історію співпраці з МВФ. Це дозволило залучити близько 8,7 млрд доларів США з передбачених програмою 15,6 млрд. 

Зі свого боку Крісталіна Георгієва запевнила, що Фонд й надалі всебічно підтримуватиме Україну.

Разом із заступницею Директора-розпорядника МВФ Гітою Гопінат та директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером  сторони обговорили основні показники проєкту держбюжету–2025, ключові макропоказники та потреби у зовнішньому фінансуванні на наступний рік.

Також команда Мінфіну зустрілась з керівником місії МВФ в Україні Гевіном Греєм та експертами фонду.

Сергій Марченко розповів про проєкт вже третього в умовах воєнного стану державного бюджету та його пріоритети: 

“Безпека та оборона залишається безперечним пріоритетом бюджету на 2025 рік і є найбільшою статтею видатків. Також важливою задачею є своєчасне забезпечення громадян соціальними послугами та допомогою. У цьому нам необхідна підтримка міжнародних партнерів. Потреба у зовнішньому фінансуванні на наступний рік оцінюється близько 38,4 млрд доларів США”, - зазначив Міністр фінансів.

Всі ключові параметри бюджету визначені за результатом активних обговорень з представниками МВФ в рамках роботи місії Фонду щодо п’ятого перегляду Програми.  

Сторони погодились щодо потреби зміцнення внутрішньої фінансової спроможності України для ефективного реагування на значні виклики, спричинені повномасштабною війною.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Катерина Павліченко взяла участь у форумі «Протидія дискримінації та злочинам на ґрунті ненавис...

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і семеро поранених за добу – наслідки російських ударів по мирних жителях Донеччи...

Прочитайте повну статтю

Внаслідок обстрілів Харківщини є загиблі та поранені

Прочитайте повну статтю

Полювання на осіннього красеня: спінінгова риболовля на головня

Прочитайте повну статтю

Про перешкоди на шляху передачі меліоративних систем організаціям водокористувачів

Прочитайте повну статтю

Компенсація за знищену нерухомість: процедуру поновлення розгляду заяв уточнять

Прочитайте повну статтю

Круглий стіл» у Вінниці

Прочитайте повну статтю

Про результати роботи «гарячої лінії» Міграційної служби Житомирської області за 9 місяців 2024...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь