Україна отримала статус спостерігача в Асоціації Міжнародного поліцейського співробітництва на воді AQUAPOL


Грудень 02
22:09 2021

З січня 2022 року Україна розпочинає роботу у статусі спостерігача в Асоціації Міжнародного поліцейського співробітництва на воді Aquapol. Дана організація спрямована на посилення транскордонного співробітництва правоохоронних органів для підвищення безпеки на основних внутрішніх водних шляхах Європи, а також у морському регіоні.

Сьогодні Aquapol - це 22 члени, які представляють 16 країн. За правилами організації, тільки у виняткових випадках країни, які не входять до ЄС, стають спостерігачами або членами.

Понад три роки тривала спільна робота МВС України, Національної поліції України та Міністерства закордонних справ України для реалізації ініціативи щодо приєднання до Асоціації.

Днями заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян особисто отримала листа від директора Aquapol про прийняте позитивне рішення членами Керівної Ради.

Зважаючи на географічне розташування України, Національна поліція разом із прикордонниками будуть діяти в рамках Дунайського центру, де нас визнано важливим гравцем транскордонного правоохоронного співробітництва.

Які можливості відкриває ця співпраця?

- По-перше, ми повноцінно зможемо забезпечувати безпеку у водній акваторії. Тепер поліцейські контролюватимуть та перевірятимуть іноземні судна, які знаходяться на території України, в тому числі незаконно. Ми зможемо у взаємодії з партнерами проводити спільні операції, попереджувати незаконну міграцію, торгівлю людьми, контрабанду наркотиків, зброї та інші види злочинів у сфері судноплавства.

- По-друге, щоб не допустити погіршення екологічної ситуації, ми зможемо фіксувати випадки та оперативно реагувати на забруднення наших вод іноземними плавзасобами.

"Наступним етапом нашої співпраці з Aquapol стане досягнення домовленості щодо обміну даними через систему AQUATRACK, отримання доступу до інформаційних ресурсів, бази даних IBISweb та відповідних програм. Це необхідний захід для ефективної участі у спільній оперативній діяльності. Ми із великою відповідальністю приймаємо пропозицію на наступний рік щодо участі у двох зустрічах – засіданнях Дунайського хабу та Керівної Ради Aquapol, де ми зможемо презентувати свої напрацювання. Дякую партнерам за цю можливість та розраховую на плідну співпрацю у забезпеченні транскордонної безпеки та захисту навколишнього середовища", - повідомила Мері Акопян.

   Департамент комунікації МВС України 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Голова НАДС Наталія Алюшина провела робочу зустріч з керівництвом Альянсу українських організац...

Прочитайте повну статтю

Наталія Алюшина взяла участь у засіданні Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфе...

Прочитайте повну статтю

Право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років

Прочитайте повну статтю

Укроборонпром зміцнює міжнародне партнерство щодо боєприпасів, БпЛА, РЕБ і РЕР

Прочитайте повну статтю

У вересні до державної скарбниці надійшло 52,3 млрд грн митних платежів

Прочитайте повну статтю

6 особливостей, які варто врахувати, змінюючи оподаткування у період воєнного стану

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради пр...

Прочитайте повну статтю

Ввозили та продавали «репліки» товарів світового бренду: на Одещині судитимуть групу зловмисник...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь