Україна посідає друге місце за кількістю ШІ-компаній у Центральній та Східній Європі: результати дослідження про штучний інтелект


Червень 19
15:06 2024

Завдяки цим даним компанії можуть краще зрозуміти свої слабкі та сильні сторони, а держава — більш якісно формувати політику з розвитку ШІ. Дослідження провели Мінцифра спільно з найбільшим AI-ком’юніті України AI HOUSE та інвестиційною групою Roosh.

«Україна миттєво підхопила тренд штучного інтелекту. Ми впроваджуємо його в оборону, освіту та державне управління, а про наші AI-компанії світ дізнався ще до того, як штучний інтелект став мейнстримом. Проте, щоб рухатися далі, потрібно проаналізувати поточний стан галузі та зрозуміти її слабкі та сильні сторони. Це дослідження описує екосистему штучного інтелекту в Україні. Результати показують, де ми зараз, куди рухаємося та які напрями потребують підсилення. Держава потребує цих даних, щоб ефективно прибирати будь-які блокери в розвитку ШІ. Такі зміни дозволять Україні стати світовим AI-хабом, де створюються проривні технології майбутнього», – зазначив Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT.

Дослідження базується на даних зі світових та українських рейтингів та коментарях від експертів галузі. Усього опитано 350 українських спеціалістів/ок, що працюють у сфері AI/ML, а також 42 представників освіти, топменеджерів IT-компаній, акселераторів, фондів і спільнот.

«AI-спільноти з високою груповою динамікою є двигуном створення нових ідей, рішень та нових бізнесів. Вони об'єднують всіх гравців ринку, що зумовлює тісну колаборацію всієї екосистеми на всіх рівнях», — підкреслює Богдан Пономар, президент та член борда AI HOUSE, співзасновник Roosh Circle та Gathers.

Дослідження дає огляд основних елементів екосистеми ШІ в Україні — від інвестицій і ринку праці до освіти та державної політики. У дослідженні визначили кількість спеціалістів та компаній, які працюють з AI-технологіями в Україні, внесок українських науковців, перспективи та виклики, які стоять перед українською AI-спільнотою, та думки експертів щодо їх вирішення.

Ключові висновки дослідження:

Повний текст дослідження доступний за посиланням.

Дослідження провела консалтингова компанія Saturday Team на замовлення найбільшого AI-ком’юніті України AI HOUSE та інвестиційної групи Roosh за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь