Сенсація

Українські плакати поповнили колекцію Фонду Жана Моне


Жовтень 03
12:07 2024

Український інститут національної пам'яті (УІНП) передав серію унікальних плакатів до Фонду Жана Моне для Європи в Лозанні (Швейцарія).

Цей фонд, заснований для збереження європейської історичної спадщини, збирає плакати, присвячені розбудові Європейського Союзу, історичним подіям, екологічним викликам, міграції та громадянському суспільству.

До української колекції, переданої фондові, увійшли два комплекти плакатів: один виданий у 2018 році, а інший – у 2024 році. Обидві серії зображують визначних діячів Української революції 1917–1921 років, зокрема представників Армії УНР, УГА та УПА. Проєкт підготував Український інститут національної пам’яті разом із платформою «Експертний корпус», маючи на меті популяризувати історію українського війська та його визначних командирів. Художник Михайло Дяченко.

«Боротьба українців за свободу в минулому – це цінний досвід для нас сьогодні, коли знову зі зброєю доводиться відстоювати незалежність та територіальну цілісність нашої держави. Українська революція 1917-1921 років подарувала цілу когорту вояків та воячок, які є прикладом для виховання нинішніх військовослужбовців», – розповідають автори проєкту плакатів.

Фонд Жана Моне висловив нам глибоку вдячність за пожертву, зазначивши, що українські плакати стануть важливою частиною колекції, яка демонструє боротьбу за свободу і незалежність. Під час візиту до Фонду у червні 2024 року Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук ознайомився з колекцією, що сприяло зміцненню культурних зв'язків між Україною та Європою.

Плакати, присвячені українським військовим і борцям за свободу, мають велике значення сьогодні, коли Україна знову захищає свою незалежність. Відзначені на плакатах діячі є важливими прикладами патріотизму та відваги, що надихають сучасних воїнів у боротьбі проти російської агресії.

Плакати УІНП разом з іншими роботами відомих українських плакатистів увійдуть в колекцію, також планується на їх основі виставка, яка мандрувати Європою.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь