Українські водойми отримали шанс відновити популяції риб завдяки систематичному зарибленню


Вересень 25
00:05 2024

Президентом України Володимиром Зеленським підписано прийняті 18 вересня 2024 року Верховною Радою зміни до Бюджетного кодексу України (Закон України № 3979-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні та приведення окремих його положень у відповідність із законами України»), якими визначено механізм зарахування та спрямування коштів за спеціальне використання водних біоресурсів.

Зокрема, вказаними змінами законодавчо унормовано спрямування коштів, одержаних від зростання стартової ціни на аукціоні з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів, для здійснення заходів із вселення водних біоресурсів у рибогосподарські водні об’єкти (їх частини).

Реалізація внесених змін до Бюджетного кодексу дозволить відновити популяції водних біоресурсів та підвищити рибопродуктивність водойм шляхом масового зариблення.

Крім того, спрямування коштів, що генерує галузь, на зариблення природних водойм забезпечить стимулювання розвитку аквакультури, промислового та любительського рибальства. Зокрема, промислові рибалки зможуть забезпечити сталий вилов риби, а суб’єкти аквакультури вирощувати мальок, маючи гарантований ринок збуту. Водночас масове вселення водних біоресурсів сприятиме розвитку рекреаційного рибальства та туризму у регіонах, заохочуючи рибалок-любителів приїжджати на відпочинок до водойм. Отже, всі стейкхолдери ринку зацікавлені у зарибленні водойм.

Слід зазначити, що подібні механізми широко використовуються і в Європі, однією із основних цілей яких є відновлення та підтримка популяцій виловлюваних видів, які можуть забезпечити максимальний стійкий вилов (MSY).

«Зрозуміло, що в умовах війни держава не може виділити необхідні кошти на зариблення водойм. Вихід з цієї ситуації – фінансування рибного господарства за європейською моделлю, коли кошти, що згенерувала галузь, направляються за прозорою для суспільства процедурою на її ж розвиток. Дякую народним депутатам за це історичне рішення», - зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Меліоративні заходи водогосподарських організацій Держрибагентства

Прочитайте повну статтю

Українські водойми отримали шанс відновити популяції риб завдяки систематичному зарибленню

Прочитайте повну статтю

Бета-тест програми Нацкешбек триває: українцям уже нараховано 23,6 млн грн

Прочитайте повну статтю

Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати

Прочитайте повну статтю

Слідчі Нацполіції оголосили про підозру у колабораціонізмі трьом високопосадовцям "лнр"

Прочитайте повну статтю

АРМА оголосило конкурс на пошук оцінювача та управителя 17 799 вагонів

Прочитайте повну статтю

«Україно-Польська Парламентська асамблея закликала міжнародних партнерів зняти всі обмеження на...

Прочитайте повну статтю

Понад мільярд гривень запропонували учасники е-торгів за п’ять нафтогазових лотів

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь