Українського науковця відзначено за внесок у дослідження щодо збереження морських живих ресурсів Антарктики


Жовтень 21
09:05 2024

Україна є членом Комісії по збереженню морських живих ресурсів Антарктики (ККАМЛР), а рибальські судна під нашим прапором вже багато років здійснюють промисел риб роду іклачів та антарктичного криля у водах Південного океану.

При цьому на всіх рибальських суднах здійснюються наукові спостереження, що є однією з обов’язкових умов здійснення промислу у зоні відповідальності ККАМЛР, і українські науковці роблять свій вагомий внесок у реалізацію цього важливого моніторингу рибальства та стану водних біоресурсів.

Під час антарктичного промислового сезону, що розпочався у грудні 2023 року і триватиме до закінчення листопада 2024 року, українські науковці працювали на вітчизняних рибальських суднах, а також на рибальських суднах Республіки Корея та Намібія.

Неодноразово у ККАМЛР відзначали високий професійний рівень наших фахівців, а також значний досвід України у використанні рибальських суден як багатоцільових платформ для досліджень.

Наразі у м. Гобарт (Австралія) проходить 43-я сесія ККАМЛР, на якій підбиваються підсумки року та планується природоохоронна діяльність і регулювання рибальства у Південному океані на наступний промисловий сезон.

Водночас під час заходу відзначено найкращих наукових спостерігачів, чий професійний рівень та особистий внесок у збір первинних науково-промислових даних для ККАМЛР було оцінено як видатні. Цьогоріч II премію від Асоціації відповідального промислу антарктичного криля (ARK) для наукових спостерігачів, що працювали на промислі антарктичного криля, отримав український фахівець Віктор Подгорний.

Слід зазначити, що у 2018 році Віктор брав участь у міжнародній зйомці антарктичного криля у зоні ККАМЛР, а зараз він є учасником нового українського наукового проєкту – комплексу акустично-тралових зйомок крижаної риби у статистичному підрайоні 48.2 ФАО. Даний науковий проєкт виконується Інститутом рибного господарства, екології моря та океанографії Держрибагентства (ІРГЕМО) спільно з українською компанією ТОВ «ІКФ», яка надала судно та обладнання для реалізації цього дослідження.

Вітаємо пана Віктора та бажаємо натхнення і продовження плідної діяльності на благо української науки та спільноти ККАМЛР.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь