Верховний Суд підтримав правову позицію ГУ Держпраці в Одеській області щодо накладання штрафу за недопуск до перевірки


Листопад 12
15:30 2021

Відповідно до ст. 259 Кодексу законів про працю України, пунктів 2, 5 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року № 823, наказом ГУ Держпраці в Одеській області від 13.04.2018 призначено здійснення позапланового заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю у формі інспекційного відвідування ФОП Х.

25.04.2018 посадовими особами ГУ Держпраці здійснено спробу проведення інспекційного відвідування позивача, за результатами якої складено акт про неможливість проведення перевірки із зазначенням обставин щодо невиконання вимог про надання документів необхідних для здійснення позапланового заходу. При цьому постановою ГУ Держпраці від 17.05.2018 накладено на позивача штраф у сумі 372 300,00 гривень.

Вважаючи такий штраф протиправним та необгрунтованим, підприємець звернувся до Одеського окружного адміністративного суду з позовною заявою до ГУ Держпраці.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 22.10.2018, залишеним без змін постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду від 27.02.2019, позов задоволено.

Не погодившись з рішеннями судів першої та другої інстанцій, ГУ Держпраці в Одеській області оскаржено у Верховному Суді України у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду дані рішення. Доведено  законність дій та правомірність постанови про накладення штрафу.

Верховний Суд України дійшов висновку. Враховуючи встановлені судами попередніх інстанцій обставини, не викликало сумнівів, що посадовими особами ГУ Держпраці в Одеській області здійснювалася перевірка саме щодо додержання законодавства про працю в частині оформлення працівника, і ФОП Х. був обізнаний про питання, що є предметом перевірки.З огляду на це, штраф обґрунтовано накладено саме за недопущення посадових осіб контролюючого органу до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин.

ГУ Держпраці в Одеській області правильно кваліфікувало це правопорушення та визначило захід відповідальності.

Отже, Касаційну скаргу ГУ Держпраці в Одеській області задоволено. ФОП Х. зобов’язано сплатити штраф у розмірі 372 300,00 гривень.

Переглянути постанову Верховного Суду 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь