Від початку року рибоохоронними патрулями Держрибагентства викрито понад 10 тис. порушень зі збитками близько 74 млн грн


Липень 05
15:06 2024

Рибоохоронна робота територіальних органів Держрибагентства, результати аукціонів з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів у І півріччі 2024 року, особливості затвердження обласних програм розвитку рибного господарства – про це та інше йшлося під час засідання колегії Держрибагентства, яка відбулася на минулому тижні під головуванням в.о. Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, за участі заступника Міністра агрополітики Віталія Головні, т.в.о. Голови Держрибагентства Ігоря Клименка, першого заступника Голови Держрибагентства Тараса Кота, керівників територіальних рибоохоронних управлінь, управлінь водного господарств та державних підприємств, підпорядкованих Держрибагентству.

У ході засідання заступник директора Департаменту організації використання водних біоресурсів, аквакультури та наукового забезпечення Держрибагентства Андрій Зінченко поінформував присутніх, що від початку року рибоохоронними патрулями проведено понад 880 рейдів за результатами яких викрито більше 10 тис. порушень рибоохоронного законодавства, з них 18% є грубими. При цьому найбільше порушень викрито рибоохоронцями у Дніпропетровській, Полтавській та Черкаській областях.

Крім того, рибпатрульними проводилися перевірки законності реалізації водних біоресурсів на торгівельних майданчиках та місцях стихійної торгівлі, направлені на попередження та недопущення продажу фізичними і юридичними особами незаконно добутих водних біоресурсів. Так, за незаконне придбання та реалізацію водних біоресурсів притягнуто до адміністративної відповідальності понад 500 правопорушників.

Загалом у рамках рибоохоронних рейдів державні інспектори вилучили у порушників понад 6,5 тис. заборонених знарядь лову, крім того, затримали близько 50 транспортних засобів. Сума збитків, завданих рибному господарству України за І півріччя 2024 року, склала понад 74 млн грн.

Крім того, рибоохоронними патрулями Держрибагентства здійснювався посилений контроль за охороною водних біоресурсів у період весняно-літньої нерестової заборони на їх вилов. Водночас рибоохоронці, продовжуючи здійснювати рибоохоронні рейди в умовах воєнного стану, тісно співпрацювали з обласними військовими адміністраціями та регулярно передавали вилучені браконьєрські сітки, що перейшли у власність держави, для плетіння маскувальних засобів на потреби ЗСУ.

У 2024 році, як і торік, розподіл державних водних біоресурсів відбувається на прозорих аукціонах. Від початку року за результатами проведених аукціонів укладено 305 договорів, що складає 71,6 % від загальної кількості сформованих лотів. До державного бюджету, за стартової ціни лотів у 37,6 млн грн, надійшло 50,4 млн грн, що на 34% більше від стартової ціни.

Варто відмітити, що отримання права на спеціальне використання водних біоресурсів шляхом електронних аукціонів дало можливість здійснювати промисел новим користувачам. Зокрема, у 2023 році право на спеціальне використання водних біоресурсів отримало 154 користувача, із них 46 нових у порівнянні з 2022 роком. Станом на 20.06.2024 таке право отримали 147 користувачів, із них 26 нових суб’єктів рибного господарства у порівнянні із 2023 роком.

Загалом від початку року промисловими рибалками у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах добуто на 49,3% більше водних біоресурсів, ніж за аналогічний період 2023 року. Зростання промислового вилову, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, спостерігалося у:

- Кам’янському водосховищі (+49,19%);

- Канівському водосховищі (+56,36%);

- Київському водосховищі (+80,04%);

- Кременчуцькому водосховищі (+70,86%);

- Дніпровсько-Бузькій гирловій системі (+93,6%);

- річці Дунай (+10,2%).

Основну частку від загального вилову водних біоресурсів склали карась сріблястий (28,3%), лящ (19,1%), плітка (тараня) (8,8%). У річці Дунай – традиційний вид прохідної риби – оселедець чорноморський та у Дніпровсько-Бузькій гирловій системі – тюлька звичайна.

При цьому внаслідок збройної агресії рф промисел в Азовському та Чорному морях, частині Дніпровсько-Бузької гирлової системи (Херсонська область) та Дніпровського водосховища (Запорізька область) був фактично заблокований.

Крім того, терористичне знищення окупантами рф Каховської ГЕС призвело до осушення Каховського водосховища, середній промисловий вилов якого складав близько 3 тис.тонн.

У ході заходу акцентовано увагу присутніх також на розробці та реалізації програм розвитку галузі рибного господарства України. Так, відповідні програми вже затвердила низка областей – Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Миколаївська, Тернопільська, Полтавська, Сумська, Хмельницька та Черкаська.

Водночас під час засідання поінформовано про стан впровадження Єдиної державної системи управління галуззю рибного господарства, виконання наукових робіт, нормативно-правову роботу Держрибагентства, ефективність управління об’єктами державної власності, стан дотримання фінансової та бюджетної дисципліни тощо.

За підсумками засідання колегії були прийняті рішення, направлені на покращення основних показників роботи і підвищення ефективності діяльності територіальних органів рибоохорони, управлінь водного господарства, державних підприємств, установ та організацій.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Виконання рішень суду про вчинення відповідних дій щодо виплати грошового забезпечення та компе...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко вшанував памʼять героїв, що зупинили ворога на підступах до Золочева

Прочитайте повну статтю

Двоє вбитих і четверо поранених цивільних: поліцейські задокументували наслідки атак рф на Доне...

Прочитайте повну статтю

На Миколаївщині ворог повторно обстріляв рятувальників, які гасили пожежу

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: "Російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну"

Прочитайте повну статтю

Об'єднуємо зусилля для розвитку рибної галузі

Прочитайте повну статтю

Обшук: гарантії пов’язані з адвокатською діяльністю, а не з особою

Прочитайте повну статтю

60 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь