Відбулася панельна дискусія «Ранній розвиток ромських дітей в контексті нової ромської стратегії»


Грудень 08
18:02 2021

8 грудня 2021 року розпочала роботу щорічна онлайн-конференція REYN-Україна, участь у якій беруть понад 100 представників з 14 регіонів України (Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Закарпатської, Кіровоградської, Київської, Одеської, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей), – працівники служб у справах дітей, органів і закладів освіти, центрів соціальних служб, центрів надання соціальних послуг, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, фахівці інших закладів і установ, які працюють з дітьми й родинами ромської національної меншини, а також представники громадських організацій, у тому числі міжнародних.

У панельній дискусії на тему «Ранній розвиток ромських дітей в контексті нової ромської стратегії», що проходила в рамках конференції, взяв участь Руслан Колбаса, генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики.

Руслан Колбаса зазначив, що забезпечення соціального захисту дітей, які належать до ромської національної меншини, є невід’ємною частиною системи охорони дитинства в Україні. Водночас, для забезпечення найкращих інтересів дитини вирішальне значення має реалізація права дитини на всебічний розвиток і виховання в сімейному оточенні.

Він розповів про пріоритети Мінсоцполітики у сфері захисту прав дитини, серед яких, зокрема, попередження соціального сирітства, посилення соціального захисту сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, реформування системи інституційного догляду та виховання дітей і розвиток сімейних форм виховання, захист дітей від насильства та експлуатації, розвиток соціальних послуг для дітей і сімей з дітьми, запровадження системи раннього втручання.

Особливу увагу було акцентовано на своєчасному виявленні вразливих категорій сімей з дітьми з метою надання дитині та її сім’ї необхідних послуг (соціальних, медичних, освітніх, реабілітаційних), що дасть змогу запобігти потраплянню у складні життєві обставини, подолати або мінімізувати негативні наслідки таких обставин.

При цьому було наголошено на тому, що усі діти, незалежно від національного, етнічного або соціального походження, мають рівні права й дискримінація дітей ромської національної меншини є неприпустимою. Дуже важливою також є робота щодо подолання стереотипів стосовно представників ромської національності та сприяння їхньої інтеграції в суспільство.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь