Відбулося ХІІ засідання Парламентського Комітету асоціації Україна – ЄС


Листопад 11
12:59 2021

СпівголоваПКА з боку ЄП Вітольд Ващиковські відзначив відчутні результати 23-го самітуУкраїна – ЄС, який відбувся 12 жовтня цього року. Він також наголосив на тому,що гібридна війна Росії проти України останнім часом інтенсифікувалася,особливо в енергетичній сфері. Також Вітольд Ващиковські привернув увагу дотого, що гібридні атаки вже торкнулися і східних кордонів ЄС: «На східнихкордонах ЄС ми переживаємо гостру прикордонну кризу, коли білоруська владавикористовує великі групи мігрантів, яких переважно вводять в оману таексплуатують для дестабілізації кордонів та провокування інцидентів. Тож заразсхідний кордон Польщі також безпосередньо переживає своєрідну гібридну атаку».

СпівголоваПКА Вадим Галайчук ще раз підтвердив важливість Угоди про асоціацію міжУкраїною та ЄС як інструмента не лише для поступової інтеграції України доЄвропейського Союзу, а й для проведення внутрішніх реформ: «Ми в Українівважаємо Угоду про асоціацію та процес наближення українського законодавства доправа ЄС дуже важливою основою для реформ в Україні». Вадим Галайчук зазначив,що, не зважаючи на наслідки пандемії COVID-19, Україна продовжує впроваджуватиреформи. Він поінформував, що 19 жовтня цього року Верховна Рада ухвалилазакон, який посилює незалежність Національного антикорупційного бюро України(НАБУ). Цей закон передбачає особливий статус НАБУ як центрального органувиконавчої влади. Кабінет Міністрів не зможе втручатися в його діяльність.Також було ухвалено закон щодо відновлення діяльності Вищої ради правосуддя.Він розблоковує судову систему і передбачає її реформу, зокрема, черезформування Етичної комісії при Вищій раді правосуддя. Ця рада визначатимевідповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріямпрофесійної етики та доброчесності.

Першазаступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, щобагато питань в Україні потребують пильної уваги з боку міжнародних партнерів.Це стосується, зокрема, судової реформи: «Можна позитивно оцінювати ухваленнязаконопроєктів, які розблокували цю реформу, але треба розуміти, що Українавтратила два важливі роки, коли цю реформу фактично зупинили. Ми вже відчуваємонаслідки бездіяльності, яку спостерігали за останні два роки. Сподіваюся, щоантикорупційні процедури, передбачені нещодавно ухваленими законами, запрацюютьшвидко».

ІваннаКлимпуш-Цинцадзе привернула увагу учасників засідання до ситуації навколоНаціонального банку України. На її думку, незалежність цієї ключової фінансовоїустанови зараз під загрозою. Тож ситуація навколо Нацбанку потребує ретельногомоніторингу не лише в Україні, а й з боку міжнародних партнерів. Також першазаступниця Голови Української частини ПКА переконана, що західні партнери маютьуважніше придивитися до законопроєкту про реформу СБУ. Він уже пройшов першечитання у Верховній Раді і міжнародні партнери закликають до його ухвалення удругому читанні. Водночас, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе, попри те, що цейпроєкт наближає СБУ до міжнародних практик, він зменшує контрольну функціюПарламенту, і на це потрібно зважати. Також вона зазначила, що спостерігаєтьсятенденція до порушень електоральних процедур і свободи виборів на прикладімажоритарних округів в Україні, і це теж потребує уваги з боку міжнародноїспільноти. Не повинні пройти повз увагу міжнародних партнерів і спроби обмежитисвободу слова в Україні, наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Першазаступниця Голови Української частини ПКА також торкнулася питання Східногопартнерства як одного з інструментів співпраці з ЄС. На її думку, напередоднісаміту Східного партнерства, запланованого на грудень цього року, важливосформувати більш чітке стратегічне бачення цього інструменту. Зокрема, ЄС маєвідреагувати на ініціативу «Асоційоване Тріо» (України, Грузії та Молдови) унапрямку євроінтеграції. Щодо цих країн, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе, ЄСмає застосовувати таку ж політику розширення, як і до країн Західних Балкан.Вона також висловила сподівання, що безпековий компонент, зважаючи на атакиРосії, нарешті, знайде своє відображення у порядку денному Східногопартнерства.

Учасникизасідання також обговорили енергетичну безпеку в регіоні, зважаючи на ситуаціюна газовому ринку. Іванна Климпуш-Цинцадзе звернула увагу на те, що Росія вжевикористовує газ, як зброю, і закликала Європейський Союз бути послідовним упідтримці України і її енергетичної безпеки: «Ми сподіваємося, що ЄС будеміцним у нашій спільній боротьбі проти російської агресії. Я думаю, що всі ми,нарешті, перестанемо робити вигляд, що Росія нібито не використовуєрізноманітні інструменти, щоб атакувати не лише Україну, а й ЄС. Це вжевідбувається — через Білорусь Росія хвилями мігрантів атакує Польщу та Литву.Зростання цін на газ РФ використовує, як інструмент, щоб завдати удару поєдності ЄС, а також, щоб поставити під сумнів транзитні можливості України дляпостачання газу до європейських країн». Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала допрозорості і чесності у вирішенні цих питань, а також до спільної політики іздотримання та нарощування санкцій щодо Російської Федерації.

Зарезультатами ХІІ засідання Парламентського Комітету асоціації між Україною таЄС ухвалено спільне комюніке співголів ПКА Вадима Галайчука та ВітольдаВащиковського.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь