Відповідальність за допуск до роботи невакцинованих працівників лягає на плечі роботодавців – Голова Комітету з трудового права НААУ


Лютий 04
13:13 2022

Відсторонюючи працівника, керівник повинен діяти в спосіб та у межах повноважень, передбачених законом. Тому в наказі про відсторонення мають бути зазначені підстави та строк такого відсторонення.

Про це заявила під час круглого столу «Трудові права в умовах карантину: перша судова практика» Голова Комітету з трудового права НААУ Вікторія Поліщук.

«У разі якщо існують законодавчі можливості для обрання іншого способу взаємодії з персоналом (окрім як процедури відсторонення), то співробітників можна відправити працювати дистанційно або ж перемістити на робочі місця, де буде відсутній контакт з відвідувачами. Ще одним виходом із ситуації є відпустка», – наголосила Голова профільного комітету НААУ.

Під час обговорення, ініційованого Комітетом з трудового права та Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики, адвокати обговорили особливості захисту трудових прав в умовах карантинних обмежень, встановлених з метою запобігання поширенню COVID-19, та триваючої кампанії вакцинації проти цього захворювання.

Так, заступник Голови Комітету з трудового права Катерина Цвєткова розповіла про вже існуючу судову практику щодо оскарження працівниками наказів про відсторонення у зв’язку з відсутністю щеплення проти СOVID-19. Зокрема, адвокат акцентувала увагу на практиці ЄСПЛ щодо щеплень від інфекційних хвороб. За її словами, наразі практика українських судів щодо відсторонення є неоднозначною. І хоча більшість рішень ухвалюється на користь відсторонених працівників, правова позиція Верховного Суду поки що відсутня.

Член Комітету з трудового права Алла Андрушко під час свого виступу акцентувала увагу на судових рішеннях щодо відсторонення працівників від роботи з точки зору їх послідовності та однозначності. Адвокатка звернула увагу на спірні питання судової практики щодо правомірності обмеження права на працю, вимог обов’язковості щеплень, медичної таємниці й дотримання самої процедури відсторонення працівника від роботи.

Заступник Голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики  Вікторія Валах розповіла про медико-правові норми вакцинопрофілактики від COVID-19. Зокрема, зауважила й про новий для України та світу правовий інститут «режиму екстреного застосування (emergency use)» вакцин і відсутність спеціальних нормативних актів, які регламентують ці питання. Крім того, адвокатка наголосила на необхідності формування єдиної судової практики з такої категорії справ з урахуванням принципів законності та дотримання прав людини.

Член Комітету з трудового права Наталія Кайда розповіла про роль Міжнародної організації праці як міжнародно-правового регулятора трудових відносин та ефективність її нормотворчої діяльності в умовах COVID-19 для українського трудового законодавства. Також адвокат розповіла й про першу практику ЄСПЛ та звернула увагу слухачів на причини відмови Суду щодо введення забезпечувальних заходів за скаргами, які вносилися на час розгляду скарг, пов’язаних з пандемією. Так, Суд вважає, що подібні заходи запроваджуються лише в ситуаціях, коли є неминучий ризик заподіяння непоправної шкоди, а цього ризику немає.

Член Комітету з трудового права Людмила Звєрєва прокоментувала рішення суду щодо незаконності відсторонення працівниці, яка надає роботодавцю письмову відмову від участі в медичних експериментах. Адвокат наголосила, що проведення клінічних досліджень врегульоване Порядком проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань, затвердженим наказом МОЗ № 690 від 29.10.2009, і GCP та має відповідати його положенням. Відповідно до наказу роботодавець не є особою, якій надається інформована згода на участь або відмова від участі в клінічному дослідженні. Накази МОЗ щодо затвердження поправок до протоколів дослідження не встановлюють трудові права та обов’язки, а отже, не можуть підтверджувати факт примушування позивача до участі в клінічному дослідженні чи порушення його прав.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь