ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з приводу фактів, повідомлених суддею Господарського суду Одеської області


Листопад 16
17:01 2021

Суддя Господарського суду Одеської області Петренко Наталія Дмитрівна повідомила про втручання в її професійну діяльність.

У повідомленні суддя зазначила, що в її провадженні перебувала справа ПП «УКРТЕКБЕЗПЕКА» до ТОВ «ТРАНС-СЕРВІС» про стягнення коштів. Рішенням суду позов ПП «УКРТЕКБЕЗПЕКА» задоволено.

В подальшому до Господарського суду Одеської області надійшла заява від імені ПП «УКРТЕКБЕЗПЕКА», в якій зазначено, що під час розгляду вказаної справи суддя Петренко Н.Д. отримала від позивача 3 000 доларів США. У заяві також зазначено, що її копію надіслано до ВРП з проханням «провести необхідні дії щодо вказаної поведінки та дій судді з прийняттям відповідних висновків та заходів». На запит суду ПП «УКРТЕКБЕЗПЕКА» поінформувало, що представники підприємства не мають жодного стосунку до написання та надсилання зазначеної заяви.

Суддя Наталя Петренко вважає, що дії стосовно надіслання від імені ПП «УКРТЕКБЕЗПЕКА» заяви до Вищої ради правосуддя та Господарського суду Одеської області з безпідставними звинуваченнями її у вчиненні злочину є втручанням в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Під час перевірки повідомлення судді встановлено, що за обставинами, викладеними в її повідомленні стосовно подання від імені ПП «УКРТЕКБЕЗПЕКА» завідомо неправдивого повідомлення про вчинення злочину розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 383 КК України.

Слід зазначити, що незалежність і недоторканність суддів гарантуються статтями 126, 129 Конституції України, якими визначено, що суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права, вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

Втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом.

Аналізуючи інформацію та матеріали, зазначені у повідомленні судді Господарського суду Одеської області, ВРП дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Згідно зі статтею 383 КК України завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення має наслідком кримінальну відповідальність. Випадки, що мають ознаки кримінальних правопорушень, повинні бути належним чином досліджені правоохоронними органами, а винні особи мають бути притягнуті до передбаченої законом відповідальності.

З огляду на вказане ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 383 КК України, за фактами, повідомленими суддею Господарського суду Одеської області Петренко Наталією Дмитрівною.

Вища рада правосуддя

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Вітаємо колег Офісу протидії рейдерству — структурному підрозділу вже 4 роки!

Прочитайте повну статтю

Екіпаж "Білих янголів" евакуював з лінії фронту мешканців Миролюбівки

Прочитайте повну статтю

Прикордонники отримали новітні мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу

Прочитайте повну статтю

Історія подружжя поліцейської та рятувальника, які щодня піклуються про безпеку людей у прикорд...

Прочитайте повну статтю

Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблоковано

Прочитайте повну статтю

Українська делегація вивчає іспанську систему контролю за рибальством

Прочитайте повну статтю

Делегати ХХ чергового з'їзду суддів України призначили суддю Конституційного Суду України

Прочитайте повну статтю

Фішинг та фейкові акаунти: як захистити себе від інтернет-шахраїв

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь