Як зрошення формує оазис насінництва на Полтавщині


Вересень 27
09:01 2024

Створити справжній оазис насінництва на Полтавщині – непереборне бажання місцевих аграріїв. Проте забезпечення агробізнесу, до прикладу, якісним насіннєвим матеріалом кукурудзи, без зрошення майже неможливе. І водночас саме зрошення забезпечує високу якість насіння та робить його придатним для всіх кліматичних зон України.

Олег Ковальчук, очільник організації водокористувачів «ГРАДИЗЬКА», що на Полтавщині розповідає, що технічний стан Градизької зрошувальної системи особливо нічим не відрізняється від інших зрошувальних систем України, що перебувають у державній власності. Морально застаріле і енергозатратне обладнання, будівлі, які потребують капітального ремонту, відкритий канал, якому необхідна повна сучасна гідроізоляція – все це впливає на рентабельність зрошення і його подальший розвиток.

«Нині, під час війни, коли електроенергія здорожчала у кілька разів, без повної модернізації насосних станцій подальший розвиток, а то і саме існування зрошення в регіоні ставиться під велике питання», - додає Олег Ковальчук.

ОВК «ГРАДИЗЬКА», яка об’єднує 10 агровиробників, наразі поливає 6,4 тис. га сільгоспугідь, на яких вирощуються соняшник, пшениця, цукровий буряк, ріпак, соя та є значні масиви ділянок гібридизації. Водночас, завдяки модернізації застарілих насосних станцій, організація водокористувачів має реальні можливості розширити площі зрошення до 8 тис. га.

Щорічно для підготовки Градизької зрошувальної системи до поливного сезону аграрії, які є членами ОВК, самостійно оплачують ремонти насосних агрегатів, електросилового обладнання, ремонтують залізобетонні трубопроводи і усувають інші проблеми, які стаються під час поливного сезону.

«По факту, аграрії вже давно утримують за свої кошти об’єкти меліоративної інфраструктури, хоча вони й обліковуються на балансі держави. І з реалізацією реформи гідротехнічної меліорації з’явилася можливість вирівняти цей «перекіс», коли господарюють одні, а платять інші. Тобто, Закон про організації водокористувачів дав нам можливість отримати у власність об’єкти меліоративної інфраструктури та ефективно ними розпоряджатися. Але, на жаль, Держводагентство, досі не передало меліоративні мережі організаціям водокористувачів і ОВК не може розпочати повноцінну модернізацію зрошувальної інфраструктури та претендувати на гранти. Саботування процесів розвитку меліоративної реформи – це безповоротна втрата часу, зрив чергового зрошувального сезону і, відповідно, втрата урожаю», – наголошує Олег Ковальчук.

Наразі ОВК має повне взаєморозуміння з Градизькою громадою, вони провели інвентаризацію зрошувальної системи і зрошувальних земель, отримали витяг з ДЗК на Градизьку зрошувальну систему, виконали всі умови згідно Закону про ОВК для отримання меліоративної інфраструктури від Держводагентства до ОВК. Тепер залишилося лише дочекатися, коли нарешті будуть виконані всі умови Закону.

Детальніше про діяльність ОВК «ГРАДИЗЬКА» на її сторінці у Фейсбук та телеграм-каналі.

Алгоритм створення та функціонування організацій водокористувачів детально прописаний у Посібнику з питань утворення та діяльності організацій водокористувачів, який розробили експерти Програми USAID АГРО спільно з Всеукраїнською аграрною радою.

Відеозапис навчального вебінару про алгоритм утворення ОВК та особливості їх діяльності можна переглянути за посиланням.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Публічна служба для ветеранів і ветеранок: відповіді на поширені запитання

Прочитайте повну статтю

Гібридні загрози та кібератаки, які рф застосовує проти України: Іван Вигівський виступив у Євр...

Прочитайте повну статтю

Як зрошення формує оазис насінництва на Полтавщині

Прочитайте повну статтю

Співпраця молодих інноваторів, експертів та органів державного управління створює енергоефектив...

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді з ініціативи Комітету з питань інтеграції України до ЄС відбувся тренінг із єв...

Прочитайте повну статтю

Ірина Констанкевич: Робота бібліотек під час війни набула нового значення

Прочитайте повну статтю

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув законопроект про Державн...

Прочитайте повну статтю

Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу Мін’юсту про стягнення в дохід держави ак...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь