Якісні рибні корми – важливий фактор успішного розвитку української аквакультури


Жовтень 19
03:08 2024

17 жовтня 2024 року відбувся всеукраїнський форум на тему: «Корми в аквакультурі України – технології та ринки», організований Мінагрополітики спільно з Держрибагентством, Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Методично-технологічним центром з аквакультури.

Відкриваючи захід, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня акцентував увагу на важливості ролі аквакультури, зазначивши, що на сьогодні вона генерує близько 52% всіх рибних продуктів, які споживаються у світі. При цьому в Україні цей показник становить до 27%, однак наша держава має величезний потенціал для розвитку аквакультури, враховуючи наявність значного водного фонду.

Віталій Головня підкреслив, що один з основних компонентів, який відіграє ключову роль при виробництві продукції аквакультури – корми, які становлять значну частку собівартості продукції, тому важливо збільшити обсяги виробництва якісних українських рибних кормів.

Під час форуму представлено аналіз вітчизняного ринку рибних кормів. Зокрема, зазначено, що в структурі собівартості рибної продукції, вирощеної в рециркуляційних аквакультурних системах, корми займають майже 50%, у ставкових господарствах – 26%. При цьому частка імпортованих комбікормів становить 42%, корми українського виробництва – близько 20%, а решта – це годівля коропових видів риб зерновідходами та зерном. Протягом 2023 року імпортні корми у вітчизняній аквакультурі найбільше використовувалися для годівлі коропових (31%) та лососевих видів риб (30%). Ще 21% витрачено на осетрових та 19% – сомових видів риб.

Загалом світове виробництво рибних кормів становить понад 1,2 млрд тонн. Разом 10 найбільших країн-виробників кормів за минулий рік виготовили 64% світового обсягу, серед яких лідерами стали: Китай (260,7 млн тонн), США (240,4 млн тонн), Бразилія (81,9 млн тонн), Індія (43,3 млн тонн) та Мексика (40,1 млн тонн).

У ході форуму увагу присутніх також акцентовано на комбікормах в аквакультурі як факторі інтенсифікації виробництва, поінформовано про роль прикладної науки у виробництві кормів та контролі їхньої якості.

Зі свого боку представники бізнесу представили власний досвід виробництва в Україні екструдованих повнораціонних кормів для водних біоресурсів та розповіли про перспективи використання чорної львинки в українському кормовиробництві.

«Розвиток українського кормовиробництва потребує тісної співпраці науки, бізнесу та держави. Завдяки такій кооперації можна розробити високоякісні рибні корми, адаптовані до потреб наших аквакультурних господарств. Це дозволить зменшити залежність від імпорту та підвищити конкурентоспроможність української рибної продукції на внутрішньому та світовому ринку», - зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

З презентаційними матеріалами форуму можна ознайомитися за посиланням.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Якісні рибні корми – важливий фактор успішного розвитку української аквакультури

Прочитайте повну статтю

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь