За матеріалами Держаудитслужби оголошено підозри за незаконне привласнення та реалізацію нафтопродуктів на майже 1 млрд грн


Лютий 12
18:04 2024

Сьогодні, НАБУ, САП і СБУ, за матеріалами перевірки Державної аудиторської служби України, оголосили підозру шістьом фігурантам (зокрема серед них колишній народний депутат) у кримінальному провадженні щодо незаконного привласнення та продажу 97 тис. тонн конфіскованих нафтопродуктів і нанесенні державі збитків в особливо великих розмірах.

З0 вересня 2022 року у рамках розслідування відповідної справи Національне антикорупційне бюро звернулося до Держаудитслужби. Перевірка встановила, що протягом 2013-2014 років на територію України здійснювалося ввезення нафтопродуктів під приводом подальшого їх транзиту, які в дійсності реалізовувалися в межах держави без сплати належних податків, зборів і платежів.

 У 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн цих нафтопродуктів у структур Сергія Курченка – олігарха часів Януковича, який утік з України до рф. Попри те, що на «нафтопродукти Курченка» було накладено арешт, за сприяння політичного лобі колишнього народного депутата, вони були реалізовані через ДП «Укртранснафтопродукт». Кошти від реалізації речових доказів, відповідно до положень Порядку зберігання речових доказів, мали б надійти до бюджету.

Проте посадовці держпідприємства сприяли продажу нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер ексдепутата. Далі «пальне Курченка» реалізовувалося на заправках цієї ж групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми. В подальшому кошти були освоєні державним підприємством на власні потреби, розміщені в банківських установах.

У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Однак весь обсяг нафтопродуктів та всі виручені від їх продажу кошти на той час вже були привласнені фігурантами кримінального провадження, а державний бюджет отримав збитки у розмірі щонайменше 967 млн грн.

Відео щодо цієї справи дивіться тут.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь