Сенсація

Заява співголів Парламентського комітету Асоціації між Україною і ЄС


Листопад 16
15:01 2021

10 листопада 2021 року відбулось 12 засіданняПарламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (далі - ПКА)  під спільним головуванням Вадима Галайчукавід Верховної Ради України та Вітольда Ващиковські від ЄвропейськогоПарламенту.

Члени ПКА обговорили останні події в Україні та відносиниміж ЄС та Україною, нещодавній двосторонній Саміт, що відбувся 12 жовтня, атакож обмінялись думками щодо пріоритетів майбутньої співпраці з представникамиукраїнського Уряду, Європейської служби зовнішніх справ, Європейської Комісіїта експертами науково-дослідних інститутів.

Заява співголів Парламентськогокомітету Асоціації між Україною і ЄС

Поточний стан відносин між Україною та ЄС і їхнійпарламентський вимір, включаючи стан імплементації Угоди про асоціацію тапріоритетні напрямки реформ в Україні

Члени ПКА вкотре підтвердили проєвропейський стратегічнийкурс України, закріплений у її Конституції, і привітали досягнуті результати 23-госаміту Україна-ЄС, зокрема щодо підписання Угоди про Спільний авіаційнийпростір та участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій«Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейськогоспівтовариства з атомної енергії (2021-2025), а також у програмі «КреативнаЄвропа» (2021-2027). 

Члени ПКА визнали важливим продовження переговорів щодо укладенняУгоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA), активізаціюдіалогу щодо Європейського зеленого курсу, а також енергетичного партнерства,кібербезпеки та безпекової складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС якнайважливіших напрямків співпраці в найближчому майбутньому.

Члени ПКА підкреслили, що імплементація Угоди проасоціацію, зокрема запровадження Поглибленої та всеохоплюючої зони вільноїторгівлі (ПВЗВТ) є основним інструментом реформ та відзначили значний прогрес укількох сферах. Також було наголошено на необхідності продовження ретельногооновлення Угоди про асоціацію та ПВЗВТ, яке має бути спрямоване не лише наприйняття необхідного законодавства, а й на ефективну імплементацію тазабезпечення сталого функціонування інституцій.

Члени ПКА привітали нещодавнє прийняття Україною законів,які забезпечують тіснішу економічну інтеграцію до ЄС та його внутрішніх ринків. ЧлениПКА також визнали значний потенціал щодо активізації галузевої співпраці упріоритетних сферах, таких як цифрова економіка, енергетика та зміна клімату, іпідтримали амбіції України, зокрема, щодо приєднання до Єдиного цифрового ринкуЄС та цілей і політики Європейського зеленого курсу.

Було також наголошено на необхідності подальшого вжиттязаходів  щодо реформування судовоїсистеми та завершення побудови антикорупційної структури з метою гарантування функціонуваннянезалежних, ефективних та забезпечених відповідними ресурсами інституцій.

Енергетична безпека та розбудова надійного енергетичногопартнерства

Члени ПКА обговорили поточну гостру енергетичну кризу,зосередившись як на питаннях енергетичної безпеки, так і на підвищенні цін наенергоносії, які впливають на Україну, регіон Східного партнерства таЄС. Вони погодилися з тим, що проблеми щодо навмисних дій Росії з використанняпоставок енергоносіїв як складової гібридної атаки проти України потребують подальшоговирішення. Необхідність зміцнення співробітництва є сильнішою, ніжбудь-коли раніше, і нинішня криза актуалізує потребу в подальшій співпраці тапобудові довгострокового та стратегічного енергетичного партнерства, виходячи зМеморандуму про взаєморозуміння 2016 року. Також учасники засідання привітали започаткуванняЕнергетичного діалогу високого рівня.

Учасники засідання обговорили взаємні переваги від оновленняінфраструктури та подальших нових форм співпраці між ЄС та Україною, а також наголосилина необхідності реалізації прагнень до забезпечення сумісності та інтегрованихринків, зокрема шляхом якнайшвидшого приєднання та синхронізації системипередачі електроенергії України з системою ЄС у 2023 році. Члени ПКА також наголосилина необхідності подальшого завершення решти необхідних законодавчих змін тареформ.

Члени ПКА визнали заявлені зобов'язання та потенціалУкраїни відігравати активну роль у Європейському зеленому курсі за допомогоюдекарбонізації її економіки та підвищення енергоефективності, а такожреалізації свого потенціалу для майбутнього розвитку та постачаннявідновлюваних джерел енергії. Члени ПКА також наголосили на проблемах, якінеобхідно вирішити в контексті Механізму регулювання вуглецевих кордонів ЄС.

Довідково:Парламентськийкомітет асоціації утворений відповідно до статті 467 Угоди про асоціацію міжУкраїною та ЄС як форум для членів Верховної Ради України і ЄвропейськогоПарламенту для проведення засідань та обміну думками.

Парламентськийкомітет асоціації складається з одинакові кількості членів Верховної РадиУкраїни, з однієї сторони, та членів Європейського Парламенту, з іншої сторони.Члени Ради Асоціації, Ради міністрів ЄС, члени Європейської комісії таЄвропейської служби зовнішніх дій можуть брати участь та виступати назасіданнях. Інші особи можуть бути запрошені для участі в засіданняхСпівголовою.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю

Курсант ОДУВС – чемпіон світу з таїландського боксу серед молоді

Прочитайте повну статтю

До 20% вдалося збільшити врожайність с/г культур полтавській організації водокористувачів завдя...

Прочитайте повну статтю

Водойми України під пильним наглядом рибоохоронців

Прочитайте повну статтю

Про зміни вимог до перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь