«Зелений перехід» спонукає світ шукати нові джерела постачання критичних мінералів


Травень 02
18:24 2024

Україна докладає багато зусиль, щоб стати постачальником сировини в країни ЄС

Критичні корисні копалини, такі як рідкоземельні елементи, літій, нікель тощо, стають все більш важливими для світової промисловості. Виробництво електрокарів, електроніки, високотехнологічної продукції, джерел відновлюваної енергії не обходиться без їх використання. Проведений аналіз Міжнародним енергетичним (МЕА) агентством свідчить, що попит на них зростає і тенденція не зміниться в найближчі два десятиліття. До того ж, видобування й переробка левової частки критичної сировини зосереджені в декількох країнах, що створює ризики їх постачання. 

«Географічна концентрація видобутку й переробки критичних корисних копалин та активне впровадження “зеленого переходу” змушує демократичний світ шукати нові джерела постачання сировинних матеріалів. Україна в умовах глобального протистояння, як країна-кандидат на членство в ЄС і маючи значні поклади критичних мінералів, має шанс зайняти чільне місце на європейському ринку, – вважає Голова Держгеондр Роман Опімах. – Уряд сьогодні активно працює над залученням інвестицій у гірничо-видобувні проєкти стійкого розвитку з максимальним ланцюжком доданої вартості. Продовжує роботу над створенням необхідних інструментів, серед яких доступ до проєктного фінансування, страхування ризиків та кредитні гарантії. Тепер до цього списку додалася державна підтримка для інвесторів».

26 квітня Уряд затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення державної підтримки реалізації інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями. Бюджетні кошти будуть спрямовуватись на повні або часткові компенсації вартості збудованих заявником або інвестором зі значними інвестиціями об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, а також витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж, необхідних для реалізації відповідних інвестиційних проєктів. Сумарний обсяг підтримки – до 30% обсягу інвестицій. На цей рік бюджет програми складає 3 млрд грн. Отримати державну підтримку зможуть інвестори, які планують реалізувати в Україні проєкт вартістю від 12 млн євро у сферах переробної промисловості, видобутку корисних копалин для подальшої переробки чи збагачення, поводження з відходами та інших.

Водночас Керівна рада Ukraine Investment Framework погодила умови роботи інвестиційного компоненту Ukraine Facility, що відкриє бізнесу доступ до фінансування від міжнародних фінансових організацій та українських банків, які будуть підтримані з боку ЄС. Це можуть бути гарантії, змішане фінансування з кредитів і грантів, а також технічна допомога при підготовці заявок та доопрацюванні проєктів. Для досягнення цілей Ukraine Facility будуть розширені вже існуючі програми і створені нові. Загальний обсяг Ukraine Investment Framework складе €9,3 млрд. Очікується, що протягом наступних років реалізація Ukraine Investment Framework дозволить залучити до €40 млрд державних і приватних інвестицій.

Перші інвестиційні програми в рамках UIF планується підписати на Ukraine Recovery Conference, яка відбудеться 11–12 червня 2024 року в Берліні.

Інтеграція України в сучасні високотехнологічні цикли з державами-партнерами та залучення до світового ринку критичних сировинних мінералів може призвести до збільшення її впливу на міжнародній арені, а також до економічного зростання. Ми можемо бути надійним партнером для наших стратегічних союзників, запропонувати свою роль в забезпечені сталих ланцюгів вартості та постачання.

Нагадаємо, започатковано Форум на чолі з ЄС та США, який стане платформою для формування глобальної політики щодо критичної сировини.

03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люд...

Прочитайте повну статтю

Обстріл Харкова - поранені цивільні громаляни, серед яких двоє дітей

Прочитайте повну статтю

Замах на умисне вбивство працівника ТЦК — підозрюється мешканець Дніпропетровщини

Прочитайте повну статтю

Командувач НГУ відвідав позиції гвардійців на Харківщині

Прочитайте повну статтю

Ігор Кименко: із небезпечних районів Харківщини поліцейським вдалося вивезти понад 4 тисяч люде...

Прочитайте повну статтю

«Треба штурмувати ворога далі», – каже прикордонник «Фрозен», який захищає Вовчанськ

Прочитайте повну статтю

«Час повертати своє!» – девіз «Сталевого кордону»

Прочитайте повну статтю

Перед поєдинком Олександра Усика з Тайсоном Ф'юрі покажуть промо з українськими прикордонниками

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь