Звернення до РБО є дієвим способом захисту бізнесу від необґрунтованих кримінальних проваджень - Голова Комітету податкового права НААУ


Листопад 12
17:01 2021

10 листопада у НААУ за ініціативою Комітету з питань митного та податкового права у співпраці з Радою бізнес-омбудсмена відбувся вебінар на тему «Практика РБО: кримінальні провадження у сфері оподаткування».

На початку заходу модератор, Голова профільного Комітету НААУ Яків Воронін звернув увагу на актуальність теми обговорення для адвокатів, які практикують у сфері оподаткування та здійснюють захист клієнтів у відносинах із податковою. Під час виступу адвокат зазначив важливість існування такого консультативно-дорадчого органу, як РБО, що представляє й захищає інтереси бізнесу у державних органах, і закликав звертатися до нього зі своїми скаргами.

Крім того, Яків Воронін розповів про плани діяльності новоствореного Бюро економічної безпеки України: «Незважаючи на те, що лише через декілька тижнів Бюро розпочне свою діяльність, узагальнення аналітичного матеріалу РБО про правопорушення, які впливають на економічну безпеку держави, вже сьогодні є корисними для використання у діяльності детективів БЕБ».

Про особливості розгляду Радою скарг бізнесу в кримінальних провадженнях у сфері оподаткування розповів інспектор Олексій Співак. Він, зокрема, презентував інструменти, які може використовувати РБО у розслідуваннях і навів приклади актуальних справ.

Також представник РБО поділився статистикою досудового розслідування кримінальних проваджень за ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків). За його словами, у 2018 році загалом було відкрито 1099 таких кримінальних проваджень та лише 39 з них було передано до суду з обвинувальним актом, у 2019 – 22 з 852 скарг, а у 2020 – 10 з 910. За період січень – липень 2021 року відповідно 720 кримінальних проваджень, із них було закрито 38, а до суду направлено лише 5 обвинувальних актів.

«З огляду на наведену статистику можна обґрунтовано припустити, що багато кримінальних проваджень щодо ухилення від сплати податків відкриваються у випадках, коли явно відсутній склад злочину за ст. 212 КК України, а досудове розслідування може здійснюватися для вчинення тиску на бізнес. Очевидною є необхідність запровадження нових аналітичних підходів для протидії економічним злочинам і проведення ефективних розслідувань. Також РБО рекомендує заборонити кримінальне переслідування особи за ухилення від сплати податків до остаточного узгодження податкових зобов'язань», – зазначив Олексій Співак.

На завершення учасники погодилися, що тема обговорення є дуже обширною, а тому проведення подібних заходів є необхідним для її всебічного дослідження та узагальнення.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь